Je wilt op wintersport gaan dit seizoen, maar weet nog niet zo goed waar naartoe? Wellicht dat we je het iets makkelijker kunnen maken bij het kiezen van jouw favoriete wintersportland met een omschrijving van een typische wintersport in Duitsland, Oostenrijk, Italië, Frankrijk en Zwitserland.

Duitsland
In Duitsland heb je keuze uit verschillende gebergtes. Zo kun je al heel dicht bij de grens skiën in Willingen en Winterberg. Ook de Harz in het noorden van Duitsland is een zeer goede dichtbij gelegen wintersportbestemming waar het niet al te druk is. Met name in de krokusvakantie kun je hier genieten van een fijn laagje sneeuw en gezelligheid op de berg. Meer hierover kun je lezen in de Harz-special. Wie het ietsje hoger op wilt zoeken en dus kiest voor meer sneeuwzekerheid, kan het beste München voorbij rijden en een weekje genieten van de sneeuw in bijvoorbeeld Oberstdorf. Waar je ook naar toe gaat, van de Duitse keuken kun je in heel het land proeven. Zo ook in de skigebieden.

Van apfelstrudel tot halve liter bier
Bij een kopje koffie of zogeheten “Milchkaffee” hoort natuurlijk een apfelstrudel met warme vanillesaus. Ook de pretzels zijn populaire tussendoortjes. In Duitsland maar zeker ook in Oostenrijk vind je overal de schnitzel met een schijfje citroen, voorzien van een flinke portie frietjes en wat salade. Natuurlijk is het bier erg populair, zowel na het skiën in de après ski als bij de lunch op het terras. Bier gaat per halve liter in plaats van per vaasje in de meeste Duitse skigebieden!

Oostenrijk
Wie naar Oostenrijk op wintersport gaat, zal met vlag en wimpel slagen voor zijn après-ski diploma! Dit is het land met de skigebieden waar de grote feesten worden gegeven die al vroeg in de middag beginnen. Zoek je rustige pistes, dan ben je hier echter ook zeker op de juiste plek. In tegenstelling tot de drukte in de kroeg, zal je namelijk in de ochtend geen kip tegen komen op de berg. Terwijl de feestgangers hun roes nog uitslapen, pak jij de eerste lift naar boven voor een paar afdalingen op de perfect geprepareerde pistes. Oostenrijk kent grote skigebieden met de modernste cabinebanenm maar ook kleine pittoreske Oostenrijkse dorpjes. Kortom: een veelzijdig vakantieland als het om wintersport gaat.

Van Wienerschnitzel tot Sachertorte
De keuken van Oostenrijk is voor een groot deel beïnvloed door de omliggende landen. Zo vind je naast Italiaanse invloeden ook de Tsjechische, Duitse en Hongaarse keuken terug. Een van de meest bekende gerechten is de gepaneerde Wienerschnitzel, de cordon bleu gevuld met ham en kaas en de zigeunerschnitzel gekruid met paprika. Ook germknödels zijn in Oostenrijk populair. Dit is een soort deeg gevuld met een pruimenmoes en overgoten met warme boter en poedersuiker. Ook de Weense taart Sachertorte is in Oostenrijk een typische lekkernij.

Italië
La bella Italia, het land van zon, zee, strand én bergen! In het noordwesten van het land vind je het Aostadal en in het noordoosten de Dolomieten. Echte Italiaanse skidorpen met middeleeuwse uitstraling vind je in de regio’s Trentino en Südtirol in de buurt van Bolzano. En degenen die van iets zuidelijkere sferen houden, kunnen afzakken naar de Abruzzen ter hoogte van Rome.

Bombardino en limoncello
Op wintersport in Italië is genieten in de breedste zin van het woord. Zowel in de wellness en spa resorts als in de restaurants. In Italië vind je een heleboel van de Italiaanse cultuur terug in de dorpen. De gezelligheid en huiselijkheid staan voorop. De moeder des huizes kookt en dat is te proeven. Overheerlijke pasta’s, een verse spaghetti bolognese en als toetje natuurlijk de fameuze tiramisu.

Wie niet gek aangekeken wilt worden moet na 13.00 uur geen cappuccino meer bestellen. Dit is koffie die de Italianen alleen ’s ochtends drinken. Na het eten een espresso is meer Italiaanse stijl! Ook is een warme chocolademelk in Italië niet echt aan te raden. Dit is een heel dikke vorm van chocolade die bijna niet meer te drinken is zo dik. Wel lekker warm en ook heel erg zoet, maar zeker niet zoals wij chocolademelk kennen.

Naast de voor ons zeer bekende pasta’s en pizza’s, kent de Italiaanse keuken ook heerlijke gerechten met aubergine en courgette. Alles uiteraard op basis van de beroemde olijfolie die uit de zuidelijke streken komt.

De Italianen zijn ook erg goed in zeer sterke drankjes. Zo kun je een bombardino zelfs op de piste bestellen in een van de pisterestaurants. Dit is een drankje gemaakt van eierlikeur en slagroom. Heerlijk warm geserveerd! En wie van limoncello, meloncello en alle andere type fruitige sapjes houdt, zit in Italië helemaal goed. Als aperitief voor het eten, of juist bij of na het toetje.

Frankrijk
Van Dutchweek in Val Thorens tot freeride skiën in Les Deux Alpes: Frankrijk heeft alles in huis voor een perfecte wintersport. In Les Menuires en Flaine zijn zelfs de liften eerder gebouwd dan het dorp, waardoor er goed is nagedacht over de ligging van bijvoorbeeld de accommodaties ten opzichte van de pistes. Chamonix en Megève daarentegen bestaan al jaren: dit zijn skigebieden van de eerste generatie. Kenmerkend aan de skigebieden van Frankrijk is de hogere ligging ten opzichte van die in Oostenrijk, wat lange en ook sneeuwzekere pistes oplevert.  

Kaas, wijn en stokbrood
Gesmolten, gerookt, gegratineerd. Kaas, kaas, kaas, is wat ze in Frankrijk erg graag eten. Is het niet in de vorm van een kaasfondue of kaasplankje, dan wordt het een authentieke raclette. Ook de gourmette is erg populair onder de Nederlandse wintersporters in Frankrijk. En wat hoort er bij zo’n goed stukje kaas? Inderdaad, een goed glas wijn. Het liefst rode maar de Fransen zijn net zo goed in het samenpersen en bewerken van witte druiven tot een fantastische wijn. Broodje erbij en je hebt een heerlijk avondmaal waar je de volgende dag nog plezier van hebt. De calorieën ski je er zo weer af op de berg.

Zwitserland
Zwitserland is ondanks de iets hogere prijzen die het land voert een populair wintersport land. In de skigebieden als St. Moritz, Gstaad, Verbier en Wengen vind je ieder jaar weer verse sneeuw op de rondom liggende vierduizenders. Zwitserland is een wintersportland met extreme uitersten, van kleine pittoreske skigebiedjes met boerencharme tot mega skigebieden als Quatres Vallées en Portes du Soleil. De Jura en de Matterhorn zijn bekende pieken in Zwitserland.

Chocolade
Ook in Zwitserland is de kaas populair. Daarnaast kent iedereen de echte Zwitserse chocolade. Wit, melk, puur, extra cacao, met hazelnoot, met sinaasappels. Lekker!