Terwijl ons winterseizoen op zijn laatste benen loopt en we onze thermische kleding, handschoenen en mutsen opbergen en we in Facebook-albums op zoek gaan naar glühwein, maken de poederhonden aan de andere kant van de wereld zich klaar voor het begin van hun winter.

Pluis er onze Skiinfo-gids voor het zuidelijk halfrond op na. Zorg voor budget en boek die trip.

Hier is onze keuze van beste skigebieden in het zuidelijke halfrond voor zowel freeriders, families, après-ski en sneeuwzeker gebieden.

FREERIDERS 

Las Lenas, Argentinië

“Goede dingen komen voor zij die wachten.” Laat dat jouw mantra zijn wanneer je tijdens jouw verblijf in Las Lenas ontdekt dat de zoveelste storm het bovenste gedeelte van de berg alweer heeft afgesloten. Ons advies? Plan een langere reis! Las Lenas heeft nu eenmaal van het beste, makkelijk bereikbare ‘big mountain’ terrein ter wereld. De Martes zetellift zet freeriders af op het hoogste punt van de berg. Vandaar heb je een eenvoudige toegang tot een onwaarschijnlijk baakcountry-terrein met couloirs, kliffen, ridges, kommen en borstdiepe poeder. Ben je minder ervaren, dan kan je nog steeds uit de voeten op wat eenvoudiger terrein.

 

Portillo, Chili

Portillo's reputatie onder pro-skiërs en snowboarders is ongeëvenaard. Vele Noord-Amerikaanse rijders maken van Portillo hun zomerse uitvalsbasis en dat doen ze voor het erg verscheiden en uitdagende terrein. De poedersneeuw is dankzij de hoogte, licht en droog en veel volk kom je niet tegen op jouw runs. Steile lijnen zijn toegankelijk vanaf Lake Chutes, rechtdoor uit de Condor-lift, deze zijn goed voor meer dan 300 verticale meters. De sterke rijders nemen de 1500 meter lange Super C Couloir - een van de meest besproken lijnen uit de hele Andes. Bevalt de smaak van de backcountry jou, dan kun je helemaal loos gaan op de Primavera Run. Heli-skiën is een andere populaire Portillo-activiteit en een uitstekende manier om snel bij de poeder te komen.

 

Craigieburn Valley, Nieuw-Zeeland

Craigieburn Valley is niet voor de beginnelingen. Het hele terrein is hier gericht op ervaren skiërs die zich opsplitsen tussen redelijk goede skiërs (55%) en absolute experts. Het resort heeft geen winstoogmerk maar wordt uitgebaat door een club erg toegewijde rijders. Craggie is een geweldige plaats om te skiën en blijft grotendeels onontdekt. En dat betekent meer verse voor jou en mij. Voorlopig althans.

 

FAMILIES

The Remarkables, Nieuw-Zeeland

De Remarkables is het beste skigebied om met je familie te gaan skiën in heel Oceanië. Waarom? Het is niet overdreven gecommercialiseerd, heeft een ontspannen huiselijke sfeer, is minder druk en krijgt aanzienlijk meer sneeuw dan zijn buren. Verder is er een breed gamma aan extra activiteiten en zijn de leerprogramma's geschikt zijn voor alle niveau’s. Een hele reeks evenementen - gaande van mini-park battles tot eetwedstrijden en concerten - maken het plaatje compleet. Kinderen onder tien jaar skiën overigens gratis. En, … hier werd The Lord of the Rings gefilmd. Als dat geen reden is om naar Nieuw-Zeeland af te reizen.

 

Perisher, Australië

Perisher in New South Wales, is het grootste resort in het zuidelijke halfrond. Vier gebieden - Perisher Valley, Smiggin Holes, Blue Cow en Guthega - bieden een verscheidenheid aan terrein voor elk type skiër. Wat het skigebied uniek maakt, is een overvloed aan onderhoudende activiteiten voor het hele gezin, van nachtski tot een gratis vuurwerk. De mini-halfpijp in het Yabby Flat Terrain Park, waarmee beginners veilig de basis van de halfpipe kunnen leren is een extra troef. De Snowy Daycare zorgt voor kinderen vanaf zes weken oud.

 

 

APRES-SKI

Queenstown, Nieuw-Zeeland

Queenstown is een populaire uitvalsbasis voor de vier belangrijkste skigebieden: Coronet Peak, The Remarkables, Treble Cone en Cardrona Alpine Resort. Terwijl Australasië's voornaamste wintersport- en amusementsbestemming, Queenstown, nog lang niet op zijn lauweren gaat rusten, is er in juni een onvermijdelijk feestje waar iedereen voor is uitgenodigd: het American Express Winter Festival. Dit tiendaagse feestje is gevuld met zestig evenementen en een majestueus vuurwerk om de boel mee af te sluiten. Beste anderhalve week ooit.

 

Cerro Catedral, Argentinië

Schilderachtige Cerro Catedral, lokaal beter bekend als Bariloche, staat doorheen Zuid-Amerika bekend voor zijn hedonistische nachtleven. Er zijn tal van bars en mega-clubs zoals Rocket en Pacha. Onze tip? Ga eerst naar La Cantina, waar drankjes goedkoop en de sfeer speels is. Om te eten ga je naar Alberto's die al meer dan dertig jaar de beste steak in de stad opdient. Daarnaast is ook het skiën en snowboarden van topkwaliteit, aangezien het 1.200 hectare grote skigebied een breed scala aan terreinen biedt, van steile, rotsachtige afdalingen tot pillows tussen de bomen.

 

SNEEUWZEKER

Valle Nevado, Chili

Op minder dan zeventig kilometer afstand van de bruisende stad Santiago ligt Valle Nevado, dat dankzij goede verbindingen met de nabijgelegen resorts El Colorado en La Parva deel uitmaakt van het grootste skigebied in het zuidelijke halfrond.

Valle Nevado werd speciaal als skigebied gebouwd en ontwikkeld door Fransen in de jaren tachtig. Het resort lijkt wat op Les Arcs, maar dan beetje moderner, slimmer en veel aantrekkelijker. De belangrijkste aantrekkingskracht is echter het terrein dat bestaat uit steile afdalingen en een mooie afdalingen. Een reeks zuidelijke hellingen beschermt vele afdalingen en creëert zo binnen een soort micro-klimaat een superieure kwaliteit van poeder.

 

Cerro Castor, Argentinië

Het zuidelijkste resort van de wereld, Cerro Castor, is ook het meest sneeuwzekere van Zuid-Amerika. Modern, middelgroot en met een subliem uitzicht op de oceaan, ontvangt het resort in een doorsnee winter anderhalve meter verse poeder. En als Moeder Natuur eens een keertje minder gul is, dan zorgen de piste-diensten wel voor het ideale carve-dek. Doe daar vriendelijk personeel en liften die vaker open dan gesloten zijn, en je begrijpt meteen waarom waarom Cerro het favoriete skigebied van veel Zuid-Amerikanen is.