Op wintersport, wat trek je aan?
Je wintersportvakantie begint al thuis, bij het kiezen van de juiste kleding. Tegenwoordig zijn er tal van merken die in verschillende prijsklassen kleding aanbieden, maar wat heb je nou eigenlijk echt nodig en wat is juist af te raden om te dragen op de piste?

Sporten in katoen
Wintersporten in een katoenen t-shirt, een dikke fleecetrui en een regenjas is not done. Gelukkig zien we dat op de piste in de praktijk ook bijna nooit. Dat heeft te maken met de functionaliteit van het materiaal én het brede aanbod aan winterkleding dat wintersporters in deze moderne tijd ter beschikking staat. Katoen is een echte vochtvreter en ademt nagenoeg niet. Sterk af te raden dus tijdens het sporten. Maar wat draag je nu juist wel?

Functionele kleding
Tijdens de wintersport kies je voor verschillende lagen kleding. Hierbij is het belangrijk dat de basis goed is en de isolerende laag je warm houdt. Draag vervolgens een buitenste laag die bestand is tegen regen en wind, met een goed ademende functie.  

De basis: ski-ondergoed
Kies voor een eerste laag ski-ondergoed van merinowol. Alhoewel wol over het algemeen kriebelt, is dat bij merinowol niet het geval. Het ski-ondergoed houdt de lichaamswarmte vast terwijl het tegelijkertijd het lichaamsvocht afvoert naar de volgende laag. Zorg ervoor dat de basis goed is en kies voor kwalitatief ski ondergoed. Je bent immers aan het sporten en wilt daarbij nare geurtjes voorkomen.

Isolatie: één of twee tussenlagen
De eerste laag is natuurlijk niet voldoende tijdens de wintersport. Het is van belang dat je een isolerende tweede en soms zelfs derde laag kleding draagt voordat je je jas aantrekt. Kies voor een warme laag met lange mouwen, zoals een pully of vest dat gemaakt is van goed ademend materiaal. Het lichaamsvocht dat van de eerste laag wordt afgevoerd moet ook door deze laag naar buiten kunnen.

De buitenste laag: de jas
De buitenste laag bestaat vaak uit twee: delen: eerst een isolerende jas die je warm houdt en vervolgens een dunne pack light die je beschermt tegen regen, sneeuw en wind. Sommige merken bieden deze twee jassen los aan, andere merken hebben jassen waarvan de eerste en tweede laag in elkaar verwerkt zijn tot één jas.

Ook voor de broek geldt dat deze wind- en waterdicht moet zijn. Wanneer je in de lift stapt, zou het kunnen zijn dat het zitgedeelte van een stoeltjeslift nat is of zelfs bedekt is met sneeuw. en je wilt je billen graag droog houden! Beginnende wintersporters vallen nog wel eens en snowboarders zitten veel in de sneeuw om hun snowboard aan te trekken. Zorg dus voor een warme ski- of snowboardbroek die wind en water tegenhoudt.

Kleed je naar de weersomstandigheden
Het is aan te raden om je te kleden naar de weersomstandigheden. Bekijk het weerbericht en kijk ’s ochtends ook even uit het raam voor vertrek. Niets is minder prettig dan op de piste staan en te koud gekleed zijn. Te warm gekleed op pad gaan is niet zo erg. Je kunt altijd een laagje kleding uittrekken en deze bijvoorbeeld in een rugzak stoppen.

Een zonnige dag
Bij zacht, zonnig weer kun je ervoor kiezen om een soft shell als buitenste laag te dragen. Let hierbij op de ademende werking van de jas. Technische shells zorgen ervoor dat het lichaamsvocht via het ski ondergoed en de isolerende laag naar buiten wordt afgevoerd in de vorm van verdamping.  

De invloed van wind, kou en neerslag
De buitenste laag moet goed wind- en waterdicht zijn om jezelf te beschermen. Jassen met bijvoorbeeld Gore-Tex erin verwerkt zijn van goede kwaliteit. Het gebruik van een speciaal ontwikkeld membraam houdt regen en sneeuw buiten, maar zorgt tegelijkertijd voor de afvoer van lichaamsvocht naar buiten. In de meeste jassen wordt de waterdichtheid aangegeven in de vorm van de waterkolom. Hoe hoger de waterkolom, des te beter de jas bestand is tegen neerslag.

Extreme kou
In skigebieden in bijvoorbeeld Scandinavië kan het overdag zo’n 20 graden onder nul zijn. Belangrijk wanneer je hier gaat skiën is het dragen van verschillende lagen kleding. Hoe meer lagen, hoe beter je geïsoleerd bent en tegen de kou kunt.

Accessoires
Naast het functionele ski-ondergoed, de isolerende laag en een goede wind- en waterdichte jas en broek zijn er nog het hoofd en gezicht en de handen en voeten die beschermd moeten worden in de bergen.

Muts en helm
Tegenwoordig skiet en snowboard bijna iedereen met een helm op. Veilig, maar lang niet altijd even warm. De wind kan erin waaien aan de zijkant en daardoor heb je al snel koude oren. Nu is het onverstandig om alleen een muts te dragen op de piste en de helm thuis te laten. Kies in plaats daarvan voor een heel dunne muts die onder de helm past. Deze bestaan ook in combinatie met een kraag eraan.

Handen, voeten en neus
Je handen beschermen op de piste is belangrijk – niet alleen bij een val, maar tijdens de hele wintersport. Handen, voeten en neus zijn de eerste lichaamsdelen die afkoelen en dus moet je deze goed warm houden. Om de neus te beschermen kun je een sjaal (hoog) omdoen. Bij extreme kou en een neus die wit begint te verkleuren is het van belang dat je af en toe binnen opwarmt.

Handschoenen zijn er in verschillende soorten en maten. Laat je adviseren in een wintersportwinkel welke het beste bij jou passen. Je kunt ook kiezen voor wanten. Hierin zitten je vier vingers tegen elkaar aan. Daardoor worden je handen minder snel koud. Voor kinderen zijn wanten zeker aan te raden. Ze zijn namelijk ook makkelijker aan te trekken dan handschoenen.

Dan zijn er nog de voeten die je het beste in goede skisokken kunt stoppen. Ook hierbij geldt dat katoenen sokken af te raden zijn. Deze houden het vocht vast en daardoor blijven je voeten niet warm. In plaats daarvan bestaan er speciale skisokken die isolerend werken.  

Lippenbalsem en zonnebrandcrème
Bescherming tegen de zon is ook niet onbelangrijk, en zeker niet alleen in de zomer nodig. De zon weerkaatst op de sneeuw en wordt zo extra versterkt. Kies voor een UV-protectie van minimaal factor 15 in de sneeuw en vergeet daarbij de lippen niet. Bij iedere drogist is lippenbalsem met UV-protectie verkrijgbaar. Een echte aanrader in de sneeuw!

Sneeuwblind
De weerkaatsing van de sneeuw is niet alleen gevaarlijk voor de huid, maar ook voor de ogen. Een dag op de piste zonder ski- of zonnebril kan resulteren in sneeuwblindheid. Je ogen kunnen het felle licht niet aan en in de avond resulteert dat in zeer rode ogen en het zien van witte vlekken. Om dit te voorkomen is het dragen van een skibril (goggle) of zonnebril verstandig. Zo heb je de hele dag goed zicht én worden je ogen beschermd tegen de zon en weerkaatsing. Voor de slechtere dagen met mist en sneeuwval kun je het beste kiezen voor een bril met iets minder donkere glazen (geel of oranje). Zo kun je beter dieptes inschatten in de witte sneeuw.