De meeste grote skigebieden in het noordelijk halfrond hebben één van de droogste weken van het skiseizoen 2012-13 achter de rug. De meeste sneeuw (40-50 cm) viel in Alaska, Colorado en Wyoming in de Verenigde Staten en Alberta in Canada. In de Alpen was het weer over het algemeen koud en droog, alhoewel lichte sneeuwval ervoor zorgde dat de pistecondities steeds optimaal zijn gebleven. Na de hevige sneeuwval in de Pyreneeën in de afgelopen weken sneeuwt het hier inmiddels een stuk minder, maar met een sneeuwhoogte van 5.9 m in het Franse Cauterets blijft dit de meest sneeuwrijke plaats ter wereld.

Neem voor de meest recente sneeuwfoto's een kijkje in onze fotogalerij.

Frankrijk
De afgelopen week heeft het in Frankrijk minder hevig gesneeuwd dan daarvoor. De meeste skigebieden kregen er maar een paar centimeter verse sneeuw bij. Er waren echter een paar uitzonderingen in de Alpen: zo meldt La Clusaz 25 cm verse sneeuw in de afgelopen dagen, en Tignes 20 cm. Over het algemeen zijn de sneeuwhoogtes in de Franse Alpen uitstekend. Op de hoger gelegen pistes van de meeste grote skigebieden bevindt zich 2.5-3.5 m sneeuw. Het meest sneeuwrijke skigebied in de Franse Alpen is Flaine met een sneeuwhoogte van 420 cm, gevolgd door Alpe d'Huez met 380 cm. Andere Franse skigebieden waar de afgelopen week verse sneeuw is gevallen zijn onder meer Avoriaz, Flaine en Méribel met ieder 15 cm en het meest hoog gelegen skigebied in Europa, Val Thorens, met 10 cm verse sneeuw.

Oostenrijk
In Oostenrijk draaide de afgelopen twee weken alles om het WK alpineskiën in Schladming. In totaal kwamen er 300,000 fans kijken naar de wedstrijden en na een mistige start waren de skicondities over het algemeen goed. In de Oostenrijkse skigebieden is de afgelopen week niet veel verse sneeuw gevallen, maar in de grote skigebieden zijn de sneeuwcondities nog steeds uitstekend.  De meeste sneeuw viel afgelopen zaterdag in een aantal kleinere skigebieden – tot 40 cm. Fieberbrunn en Ischgl kregen er op dezelfde dag 10 cm sneeuw bij. De beste sneeuwhoogtes in Oostenrijk: Kleinwalsertal staat met een sneeuwhoogte van 370 cm op de eerste plaats, gevolgd door de Pitztaler gletsjer (die eerder op de eerste plaats stond) met 335 cm, de Dachsteingletsjer met 320 cm en Lech Zürs met 300 cm.

Duitsland
Na een aantal dagen zonder enige sneeuwval van betekenis viel op woensdag 20 februari in veel Duitse skigebieden tot 40 cm verse sneeuw. Met name in de Beierse Alpen ligt momenteel een mooie laag powder op de pistes.

Ook in het Zwarte Woud, het Thüringer Woud, de Harz en het Sauerland zijn de skicondities uitstekend. Met een sneeuwhoogte van 350 cm blijft de Zugspitze het meest sneeuwrijke skigebied in Duitsland. In Willingen ligt 70 cm sneeuw. 15 skiliften en 16 pistekilometers zijn geopend.

Italië
Italië heeft een koude week achter de rug met weinig sneeuwval, maar de pistes zijn in goede staat. De enige sneeuwval van betekenis werd gemeld door Cervinia: op de hoger gelegen pistes viel hier 12 cm, waardoor de totale sneeuwhoogte van het skigebied wederom de 2 meter grens passeerde. De meeste grote Italiaanse skigebieden hebben nu sneeuwhoogtes van tussen de 1.5 en de 2.5 m op de hoger gelegen pistes, zoals bijvoorbeeld Livigno met een sneeuwhoogte van 201 cm, Arabba met een sneeuwhoogte van 214 cm – een van de meest sneeuwrijke skigebieden in de Dolomieten – en La Thuile, met een sneeuwhoogte van 260 cm het meest sneeuwrijke skigebied in de Italiaanse Alpen. Met een sneeuwhoogte van 310 cm blijft Passo Tonale het meest sneeuwrijke skigebied in Italië. We kunnen nu al uitkijken naar het lenteskiën op de gletsjer, waar je normaal gesproken nog tot mei of juni terecht kunt.

Zwitserland
Alhoewel de afgelopen drie dagen geen verse sneeuw is gevallen, beschikken de Zwitserse skigebieden (samen met de Franse skigebieden) nog steeds over de beste sneeuwhoogtes in Europa: zo meldt Engelberg een sneeuwhoogte van 5 meter, Gstaad een sneeuwhoogte van 440 cm en Andermatt een sneeuwhoogte van 420 cm. In Crans Montana en Laax ligt de sneeuwhoogte tussen de 310 en 342 cm. Begin vorig weekend, op vrijdag en zaterdag, viel een mooie laag verse sneeuw: Gstaad kreeg er op beide dagen 10 cm bij en skigebieden zoals Crans Montana, ZermattVerbier en Saas Fee meldden een sneeuwval van 10-20 cm op vrijdag. 

Pyreneëen
Na een maand lang hevige sneeuwval sneeuwt het inmiddels iets minder in de Pyreneëen, maar met een sneeuwhoogte van 5.9 blijft het Franse Cauterets het meest sneeuwrijke skigebied ter wereld. Maar de afgelopen week viel aan de Spaanse kant juist de meeste sneeuw. Zo kreeg Baqueira Beret er nog 30 cm bij. De totale sneeuwhoogte bedraagt hier nu 4.5 m. Ook in Andorra ligt een dik pak sneeuw op de pistes. Arcalis in Vallnord is met een sneeuwhoogte van 3.2 m het meest sneeuwrijke skigebied in Andorra, maar met 2.5 m op de pistes ligt Grandvalira niet ver achter. De afgelopen week viel in Grandvalira 15 cm verse sneeuw.

Scandinavië
Met een sneeuwhoogte van 220 cm is het skigebied Voss aan de Noorse kust nog steeds het meest sneeuwrijke grote skigebied in Scandinavië. De meeste verse sneeuw viel echter de afgelopen week in Lillehammer. Na 28 cm verse sneeuwval – meer dan twee keer zo veel dan elders in Scandinavië – bedraagt de sneeuwhoogte hier nu 120 cm. In Lapland liggen de sneeuwhoogtes rond één meter. In de meeste skigebieden zijn alle pistes en liften geopend. Ylläs meldde 10 cm verse sneeuw in de afgelopen week en een totale sneeuwhoogte van 120 cm. In het Zweedse Åre viel slechts een paar centimeter verse sneeuw. De actuele sneeuwhoogte bedraagt hier 76 cm.

Oost-Europa
In de Oost-Europese skigebieden viel de afgelopen week tot 10 cm verse sneeuw. De meeste skigebieden kunnen zich gelukkig prijzen met uitstekende sneeuwhoogtes en kunnen wintersporters alle of bijna alle pistes ter beschikking stellen. In het grootste skigebied in Bulgarije, Bansko, ligt nu op de hoger gelegen pistes een indrukwekkende 240 cm sneeuw. Ook in Slovenië viel 5 cm verse sneeuw. Kranjska Gora is nu de 1 meter grens gepasseerd: de actuele sneeuwhoogte bedraagt hier 120 cm. 

Schotland
De Schotse skigebieden konden de afgelopen week hun geluk niet op. Het is momenteel schoolvakantie in het Verenigd Koninkrijk en de skicondities in Schotland zijn optimaal. In de vijf skigebieden zijn bijna alle pistes geopend. De afgelopen dagen was het weer iets milder, waardoor de sneeuw inmiddels zachter en “lente-achtiger” is, maar de komende dagen zouden de temperaturen weer moeten dalen. Off-piste is het lawinegevaar groot. De afgelopen week kwamen bij twee lawine ongelukken vier klimmers om het leven. In totaal kwamen dit winterseizoen negen mensen om het leven in de Schotse bergen.

Noord-Amerika
Het westen van Canada heeft een van de meest sneeuwrijke weken van 2013 achter de rug met tot 40 cm verse sneeuw in skigebieden in Alberta en Brits-Columbia. Bijna ieder skigebied heeft er wel een fijne laag verse powder bij gekregen. De meeste sneeuw viel in Lake Louise (38 cm) en in Marmot Basin en Big White (rond de 20 cm).

Ook in Colorado heeft het de afgelopen week heviger gesneeuwd. De sneeuwhoogtes stijgen gestaag, en wintersporters vinden hier de befaamde Colorado powder. In Steamboat viel de afgelopen zeven dagen 50 cm, en in Vail 35 cm – de sneeuwhoogte bedraagt hier nu 99 cm: wat is de een meter grens dichtbij. . . Met een sneeuwhoogte van 4.6 m is Mammoth nog steeds het meest sneeuwrijke skigebied in Noord-Amerika.

De komende week
Na grotendeels droog en zonnig weer in de afgelopen week in het westen van de Alpen gaat het de komende dagen waarschijnlijk weer sneeuwen. In het oosten van de Alpen is het inmiddels al begonnen met sneeuwen: met name in Oostenrijk sneeuwt het flink. Ook Schotland en Scandinavië verwachten verse sneeuw. Men verwacht dat het blijft sneeuwen in het Amerikaanse Colorado, en ook het westen van Canada kan flink wat verse sneeuw verwachten.

Neem voor de meest recente sneeuwfoto's een kijkje in onze fotogalerij.