Nadat het vorige week grotendeels droog bleef, is de afgelopen dagen in de meeste Europese skigebieden weer verse sneeuw gevallen bij koudere temperaturen dan daarvoor. Hevige sneeuwval was er niet bij, maar de meeste gebieden kregen er 5-20 cm bij, genoeg om het verlies door de dooi stop te zetten en ervoor te zorgen dat er weer wat poedersneeuw op de pistes ligt.

In Noord-Amerika, waar vorige week veel verse sneeuw viel, heeft het de afgelopen dagen minder gesneeuwd, maar in de meeste skigebieden ligt een laagje verse sneeuw op de pistes, en en aantal skigebieden meldden tot wel 60 cm verse sneeuw in de afgelopen zeven dagen. Ook in Schotland heeft het inmiddels weer gesneeuwd na een koude, maar grotendeels droge maand.

Neem voor de meest recente sneeuwfoto's een kijkje in onze fotogalerij.

Frankrijk
Na een droge periode van tien dagen met vrij milde temperaturen is het inmiddels weer kouder in de Franse Alpen, met toenemende sneeuwval sinds het weekend. Hierdoor ligt er inmiddels een mooi stuiflaagje poedersneeuw op de pistes. Flaine, voorheen al een van de sneeuwrijkste skigebieden in Frankrijk, kreeg er met 25 cm de meeste verse sneeuw bij. Meer de helft daarvan viel op zondag en in de nacht van zondag op maandag. La Plagne, Les ArcsChamonix en Avoriaz meldden allemaal 10-20 cm verse sneeuw in de afgelopen 48 uur.

Andere Franse skigebieden waar deze week aardig wat verse sneeuw is gevallen zijn La Grave (30 cm), La Rosière (20 cm) en Serre Chevalier in de Zuidelijke Franse Alpen (15 cm). De sneeuwcondities zijn in Frankrijk over het algemeen prima, met rond 1 meter op de lager gelegen pistes en rond de 2 meter op de hoger gelegen pistes.

Oostenrijk
Het wordt weer kouder in Oostenrijk. De afgelopen week was vrij mild, met slechts een paar centimeter verse sneeuw, maar rond het weekend kwam daar verandering in. Op zondag meldde Kaprun-Kitzsteinhorn 20 cm verse sneeuw, en de Dachsteingletsjer, Kitzbühel, de Mölltaler gletsjer en Nassfeld Hermagor kregen er ieder 10 cm bij. De sneeuwhoogtes in de Oostenrijkse skigebieden zijn nog steeds uitstekend: op de Mölltaler gletsjer ligt 360 cm, op de Pitztaler gletsjer 248 cm, in Sölden 244 cm, in het Zillertal 240 cm, in Lech Zürs 225 cm en in St Anton 220 cm.

Duitsland
Na een week mild weer zijn de sneeuwhoogtes in de Duitse skigebieden duidelijk lager dan voorheen. Maar de terugkeer van koudere temperaturen en verse sneeuw geeft de pistes nu weer een opkikkertje. Met name in de nacht van dinsdag op woensdag 13 maart viel in veel skigebieden 10 tot 20 cm verse sneeuw.

Op de Zugspitze viel 20 cm verse sneeuw. De actuele sneeuwhoogte bedraagt hier nu 300 cm. In Willingen, in het Sauerland, viel op dinsdag 10 cm verse sneeuw. De actuele sneeuwhoogte bedraagt hier 80 cm. In Feldberg, in het Zwarte Woud, ligt de actuele sneeuwhoogte tussen de 60 en 145 cm. In Fellhorn/Kanzelwand ligt er tot 120 cm sneeuw op de pistes. Aangezien verwacht wordt dat de koude temperaturen zullen aanhouden, kan waarschijnlijk in de meeste skigebieden tot Pasen geskied worden.

Italië
Het sneeuwt weer in Italië weliswaar niet in overvloed, maar er valt genoeg om voor een mooi laagje verse sneeuw op de pistes te zorgen. De meeste sneeuw viel de afgelopen week in de Alpen: Sauze d'Oulx meldde 20 cm verse sneeuw, waarvan de helft afgelopen weekend viel. Andere skigebieden in de regio meldden over het algemeen 5-10 cm verse sneeuw: zo kreeg Courmayeur er 10 cm bij.

In de Dolomieten was Arabba wederom het skigebied waar de meeste verse sneeuw viel: 15 cm, waarvan het leeuwendeel tijdens het weekend. Met een sneeuwhoogte van 220 cm is Arabba momenteel een van de sneeuwrijkste Italiaanse skigebieden. Met een sneeuwhoogte van 3.5 m is Passo Tonale echter nog steeds het meest sneeuwrijke skigebied in het land. De afgelopen week viel hier nog eens 12 cm verse sneeuw.

Zwitserland
De meeste sneeuw in Zwitserland viel de afgelopen week in Champoussin in de Portes du Soleil skiregio: 30 cm, waarvan 25 cm gisteren (dinsdag 12 maart). Op dinsdag viel tevens 20 cm verse sneeuw in het nabij gelegen Morgins. Gstaad en Les Crosets kregen er afgelopen weekend 10-15 cm verse sneeuw bij. In de meeste Zwitserse skigebieden ligt de sneeuwhoogte tussen de 150 en de 220 cm. Engelberg heeft echter meer dan het dubbele daarvan en is met een sneeuwhoogte van 480 cm nog steeds het meest sneeuwrijke skigebied in de Alpen, gevolgd door Gstaad (460 cm); Andermatt (380 cm), Lötschental (308 cm), Laax (280 cm), Saas Fee (257 cm) en Verbier (240 cm).

Pyreneeën
Ook deze week is er in de skigebieden in de Franse en Spaanse Pyreneeën maar weinig of zelfs geen verse sneeuw gevallen, maar de skigebieden in Andorra berichtten enkele van de grootste hoeveelheden sneeuwval van Europa deze week, met onder meer 40 cm verse sneeuw in Pas de la Casa, Grandvalira. Het Spaanse Baqueira Beret meldde slechts 2 cm verse sneeuw, maar door de uitstekende sneeuwhoogte (nog steeds 410 cm op de hoger gelegen pistes) heeft dit skigebied zijn skiseizoen verlengd tot 5 mei. Het Franse Cauterets is met een sneeuwhoogte van 5.9 m nog steeds het meest sneeuwrijke skigebied ter wereld.

Oost-Europa
In Oost-Europa is deze maand tot nu toe nog maar weinig verse sneeuw gevallen, maar de sneeuwhoogtes zijn over het algemeen prima, dus voor wintersporters die op de piste blijven, is dit geen probleem. Bansko is met een sneeuwhoogte van 210 cm nog steeds het meest sneeuwrijke Bulgaarse skigebied, maar de andere skigebieden in Bulgarije liggen niet ver achter. Kranjska Gora in Slovenië en Poiana Brasov in Roemenië hebben allebei een sneeuwhoogte van 80 cm.

Scandinavië
In Scandinavië is de afgelopen week maar weinig verse sneeuw gevallen, maar de pistecondities zijn over het algemeen prima. In Lapland liggen de sneeuwhoogtes tussen de 80 en 120 cm, net als in Noorwegen: zo bedraagt de actuele sneeuwhoogte in Geilo 90 cm, en in het nabije Hemsedal 120 cm. Voss blijft de uitzondering met een sneeuwhoogte van 180 cm. In het Zweedse Åre sneeuwt het echter inmiddels weer: op maandag viel hier 4 cm. De actuele sneeuwhoogte in Åre bedraagt 122 cm.

Schotland
Na bijna een maand lang lage temperaturen, voldoende sneeuw op zowel de hoger als ook de lager gelegen pistes en een stralend blauwe hemel, is het weer begonnen met sneeuwen in Schotland. Met name de skigebieden in het oosten van de Highlands, Cairngorm, Glenshee, en The Lecht, konden zich gelukkig prijzen met een mooi laagje verse sneeuw om de pistes op te frissen. De weersomstandigheden zorgden in Schotland hier en daar voor problemen: de weg naar The Lecht was op maandagochtend in verband met de sneeuwval gesloten en de gondellift naar Nevis Range was afgelopen weekend gesloten in verband met sterke windvlagen. Maar over het algemeen ziet het er in Schotland goed uit.

Noord-Amerika
Als het om de hoeveelheid verse sneeuw gaat, stond Canada de afgelopen week vooraan: Whistler kreeg er in zeven dagen tijd bijna een meter bij. Inmiddels sneeuwt het minder hevig dan eerst, maar het ziet er nog steeds goed uit: zo kreeg Revelstoke er op maandag nog eens 12 cm bij. Fernie kreeg er de afgelopen dagen 15 cm bij en blijft met 262 cm het sneeuwrijkste Canadese skigebied. In het oosten van Canada is weinig tot geen verse sneew gevallen, alhoewel de sneeuwhoogtes (100-150 cm) nog steeds prima zijn.

In de V.S. heeft het de afgelopen week niet zo hevig gesneeuwd als in de week daarvoor, maar een aantal skigebieden kregen er nog steeds aardig wat bij. Zo viel in Heavenly in Californië afgelopen weekend 40 cm en in Breckenridge in Colorado 15 cm. De sneeuwhoogtes zijn nog steeds het beste in het westen van het land. Er zijn twee skigebieden met meer dan 4 meter sneeuw op de pistes; Mammoth in Californië (490 cm) en Alyeska in Alaska (445 cm). In de skigebieden aan de oostkust liggen de sneeuwhoogtes tussen de 100 en 150 cm.

De komende week
Het weer blijft de komende week wisselvallig, zowel in Europa als in Noord-Amerika. De afgelopen dagen wordt meer sneeuwval verwacht in de Alpen, maar eind van de week wordt het weer zonnig in Oostenrijk. In Zwitserland is voor donderdag en vrijdag meer sneeuw voorspeld, en de pistecondities zijn hier uitstekend.

Neem voor de meest recente sneeuwfoto's een kijkje in onze fotogalerij.