Na de hevige sneeuwval afgelopen week in de Alpen valt er deze week minder te melden over deze regio: sinds voor het weekend is er maar weinig verse sneeuw gevallen.

Maar het is niet overal in Europa droog gebleven: in Schotland sneeuwt het sinds zaterdag weer hevig. Het winterseizoen is hier tot nu toe al zeer voorspoedig verlopen, en de skicondities zijn nu ook voor de paasvakantie uitstekend. 

Aan de andere kant van de Atlantische oceaan heeft het voor de verandering met name in de skigebieden aan de oostkust hevig gesneeuwd – hier viel tot wel 70 cm in de afgelopen week.

Neem voor de meest recente sneeuwfoto's een kijkje in onze fotogalerij.

Frankrijk 
Tot donderdag sneeuwde het in veel Franse skigebieden nog hevig, maar tijdens het weekend is in veel skigebieden juist al wat sneeuw gesmolten. In een aantal belangrijke skigebieden is echter sindsdien weer aardig wat verse sneeuw gevallen. In Avoriaz is de afgelopen week de meeste verse sneeuw gevallen: dit skigebied kreeg er 51 cm bij. Alpe d'HuezCourchevel, Flaine, La Clusaz en Val d'Isère kregen er 30-45 cm bij. Met een sneeuwhoogte van 420 cm is Alpe d'Huez momenteel het meest sneeuwrijke skigebied in de Franse Alpen. De meeste Franse skigebieden zijn nog 3 tot 6 weken geopend. Over het algemeen bedraagt de sneeuwhoogte aan de voet van de berg ongeveer een meter, met 200-350 cm of nog meer op de hoger gelegen pistes, dus de pistecondities zijn nog steeds uitstekend.

Oostenrijk
Net als in Frankrijk hield het in de Oostenrijkse skigebieden rond donderdag op met sneeuwen: een aantal skigebieden meldden op donderdag de laatste 10 cm verse sneeuw. In een aantal grote skigebieden was in een week tijd 30 cm (of zelfs meer) verse sneeuw gevallen, onder meer in Kaprun, Lech, St Anton en Pitztal. Andere skigebieden kregen er in diezelfde periode 10-20 cm bij. Het leeuwendeel daarvan viel afgelopen woensdag. In de meeste Oostenrijkse skigebieden luidt het paasweekend het einde van het skiseizoen in. De sneeuwhoogte aan de voet van de berg ligt in de meeste skigebieden inmiddels onder de 50 cm. In Pitztal ligt echter nog steeds een dik pak sneeuw (165-365 cm). Wintersporters kunnen hier nog tot mei terecht. Momenteel is dit het sneeuwrijkste skigebied in Oostenrijk, maar ook in een aantal andere skigebieden waar je nog tot minstens eind april terecht kunt, zien de sneeuwcondities er momenteel zeer goed uit, bijvoorbeeld in St Anton, Sölden, Obergurgl, Obertauern en Hintertux. In deze skigebieden ligt op de hoger gelegen pistes minstens 200 cm.

Duitsland
In een aantal skigebieden in Duitsland is de afgelopen dagen een laagje verse sneeuw op de pistes komen te liggen. Zo kreeg de Zugspitze er op woensdag meer dan 12 cm bij. Met een sneeuwhoogte van 320 cm is dit nog steeds het meest sneeuwrijke Duitse skigebied. Maar ook op de Nebelhorn in Oberstdorf zijn de skicondities goed. De actuele sneeuwhoogte bedraagt hier 190 cm en alle 12 pistekilometers zijn geopend. Ook in het Sauerland draaien de liften nog steeds bij aanhoudende lage temperaturen. In Willingen zijn bijvoorbeeld nog steeds 16 pistekilometers geopend bij een sneeuwhoogte van 90 cm. Ook in Braunlage in de Harz blijven de liften nog tot na Pasen draaien. Hier ligt nog 50 cm sneeuw op de pistes.

Italië
Na de hevige sneeuwval vorige week is de afgelopen week in Italië maar weinig verse sneeuw gevallen. In de Dolomieten meldden alleen Arabba, Val Gardena en Cortina verse sneeuw: hier viel tussen de 15 en 35 cm. Sauze d'Oulx in de Alpen kreeg er 35 cm bij, maar ook in Italië hield het voor het weekend op met sneeuwen. In veel Italiaanse skigebieden ligt er op de lager gelegen pistes nog maar weinig sneeuw: over het algemeen tussen de 30 en 50 cm. Op de hoger gelegen pistes ziet het er echter nog steeds goed uit: in de meeste skigebieden ligt hier nog tussen de 150 en 300 cm. Voor het begin van de lente is dat zeer netjes. En hoe zit het met de skigebieden die nog tot mei geopend zijn? In Val Senales en Cervinia ligt op de hoger gelegen pistes 300 cm en in Passo Tonale 400 cm. Hiermee is Passo Tonale nog steeds het meest sneeuwrijke Italiaanse skigebied.

Zwitserland
In Zwitserland is sinds vorige week donderdag maar weinig verse sneeuw gevallen, alhoewel Saas Fee er op maandag 10 cm verse sneeuw bij kreeg, de grootste sneeuwval in de Alpen sinds vorige week vrijdag. St. Moritz kreeg er op maandag 6 cm bij. Door de hevige sneeuwval begin vorige week is de totale sneeuwval van de afgelopen week in de meeste skigebieden nog steeds indrukwekkend: 70 cm in Gstaad (met een sneeuwhoogte van 510 cm momenteel het meest sneeuwrijke skigebied in de Alpen); 53 cm in Les Diablerets; 50 cm in Mürren in de Jungfrau; en 45 cm in Adelboden en Villars. De sneeuwhoogtes in de Zwitserse skigebieden zien er over het algemeen nog steeds goed uit: over het algemeen ligt op de lager geleden pistes tussen de 30 en 90 cm en op de hoger gelegen pistes tussen de 1.5 en 3 meter.

De Pyreneeën
In de Pyreneeën is maar een paar centimeter verse sneeuw gevallen, maar dankzij de hevige sneeuwval in februari ligt er hier nog steeds meer sneeuw dan waar dan ook in Europa. Met een sneeuwhoogte van 570 cm is het Franse Cauterets nog steeds het meest sneeuwrijke skigebied ter wereld. De actuele sneeuwhoogte in het Spaanse Baqueira Beret bedraagt 410 cm. Beide skigebieden meldden 5 cm verse sneeuw op maandag. Ook in de skigebieden in Andorra zijn de pistecondities goed, met 250-320 cm sneeuw op de hoger gelegen pistes.

Oost-Europa
De skigebieden in Bulgarije en Roemenië melden slechts een paar centimeter verse sneeuw, maar het is hier inmiddels ook begonnen te dooien, dus langzaam maar zeker beginnen de sneeuwhoogtes te slinken. In Bulgarije zijn de skicondities nog vrij goed, met 50-90 cm op de lager gelegen pistes en 130-150 cm op de hoger gelegen pistes. In Slovenië en Roemenië ligt er minder sneeuw op de pistes: rond de 30-60 cm.

Scandinavië
In Scandinavië is maar weinig verse sneeuw gevallen, maar in de meeste skigebieden liggen de temperaturen nog steeds onder het vriespunt. Hierdoor blijven de sneeuwhoogtes (rond het 1 meter punt) in tact. Nog steeds zijn bijna alle pistes en liften geopend en de pistecondities zijn over het algemeen uitstekend. In het Zweedse Åre, het grootste skigebied in de regio, bedraagt de actuele sneeuwhoogte 1.1 m, in het Noorse Hemsedal 1.2 m en in het Finse Levi precies 1 meter.

Schotland
De Schotse skigebieden kunnen zich dit seizoen gelukkig prijzen met uitstekende sneeuwval. Deze trend zet zich nog steeds voort: de afgelopen dagen viel tot wel 50 cm verse sneeuw. Naar alle verwachting blijft het ook tijdens de paasvakantie koud. De weersomstandigheden zorgden dit weekend in een aantal skigebieden voor problemen, maar de afgelopen dagen konden alle skigebieden weer openen en naar alle verwachting blijft het weer de komende weken kalmer.

Noord-Amerika
De afgelopen zeven dagen viel aan de oostkust van Canada de meeste sneeuw, wat eigenlijk ongebruikelijk is. De meeste sneeuw viel van woensdag t/m vrijdag. In Québec meldde Mont Sainte Anne 42 cm verse sneeuw Tremblant 40 cm. In Brits-Columbia bleef het de afgelopen week hevig sneeuwen. Zo kreeg Fernie er nog eens 50 cm bij. De sneeuwhoogte bedraagt hier nu 325 cm. Hiermee is dit het meest sneeuwrijke skigebied in Canada. Dit is tevens de eerste keer dit seizoen dat een Canadees skigebied de 3 meter grens overstijgt.

Zowel aan de oostkust als aan de westkust van de Verenigde Staten viel de afgelopen week aardig wat verse sneeuw. Aan de oostkust sneeuwde het voor het weekend hevig, terwijl de skigebieden in het westen er elke dag een beetje bij kregen. De skigebieden in Colorado kregen er elke dag ongeveer 10 cm bij. Hierdoor ligt er hier een mooie laag powder waar in de laatste 2-3 weken nog volop van genoten kan worden. De meeste sneeuw viel de afgelopen week in Alta in Utah: dit skigebied kreeg er 60 cm bij, waarvan 20 cm afgelopen zondag. Aspen, Breckenridge en Vail in Colorado meldden alledrie minstens 40 cm verse sneeuw. In de meeste andere skigebieden in deze staat is 20-30 cm verse sneeuw gevallen. Squaw Valley in Californië kreeg er afgelopen week bijna 50 cm verse sneeuw bij. Met een sneeuwhoogte van 470 cm (25 cm minder dan vorige week) is Mammoth nog steeds het meest sneeuwrijke belangrijke skigebied in Noord-Amerika. Veel skigebieden aan de oostkust kregen er 30-45 cm bij, waaronder Killington en Stowe in Vermont.

De komende week
De komende week verwachten de meeste skigebieden minder sneeuwval. Zowel de Europese skigebieden als de skigebieden in Noord-Amerika verwachten 10-20 cm.

In de Alpen blijven de temperaturen naar alle waarschijnlijkheid aan de lage kant en zal er niet al te veel sneeuw smelten. Skigebieden in het hoge noorden, onder meer in Schotland, kunnen zich verheugen op verse sneeuwval bij lage temperaturen.

Neem voor de meest recente sneeuwfoto's een kijkje in onze fotogalerij.