In veel skigebieden is het winterseizoen eind maart afgelopen. Halverwege april zijn de meeste skigebieden gesloten – maar in een handvol sneeuwzekere skigebieden kun je ook nog in de maand mei terecht. Begin mei zijn wereldwijd minder dan 50 skigebieden geopend, en het skiseizoen in het zuidelijk halfrond gaat normaal gesproken pas ongeveer een maand later van start – dus als je in mei op skivakantie gaat, weet je dat je een van de weinige gelukkigen bent!

Wie in mei gaat skiën, vindt in de skigebieden een ontspannen sfeer met warme temperaturen en lange zonnige dagen. Normaal gesproken moet je vroeg uit de veren om van de beste sneeuwcondities te kunnen profiteren: 's ochtends vroeg is de sneeuw nog hardpacked, halverwege de ochtend zijn de sneeuwcondities perfect, en in de middag begint de sneeuw papperig en zwaar te worden. Maar het kan ook voorkomen dat de winter ineens weer even terugkomt: niet zelden komt er ook in mei nog verse poedersneeuw op de pistes te liggen – en als je naar een hoger gelegen skigebied gaat, kan het zijn dat je sowieso nog winterse taferelen aantreft.

“Er gaat niks boven aan het einde van de lente in je t-shirt skiën, met lange dagen en veel zon. Ga voor een gletsjerskigebied zoals Tignes, waar de kou 's nachts ervoor zorgt dat de sneeuw 's ochtends vroeg opnieuw bevoren is, en je 's middags heerlijk kunt cruisen in de zon totdat het te zwaar wordt voor je benen om op dooeinde sneeuw te skiën,” aldus Richard Sinclair van het Engelse ski reisbureau sno.co.uk.

Onze top 10 skigebieden voor een skivakantie in mei:

Hintertux, Oostenrijk

Waarom? 1.000m+ hoogteverschil, snelle skiliften
Geopend: 365 dagen per jaar
Dit is een van de twee skigebieden in de wereld die 365 dagen per jaar geopend zijn. Van april tot november is Hintertux (als de weersomstandigheden het toelaten) iedere dag geopend en dan vormt het een van de grootste skigebieden in de Alpen, bediend door snelle, moderne skiliften met een hoge capaciteit. Normaal gesproken is in de maand mei nog minstens 40 km aan piste geopend en als het tijdens de winter veel heeft gesneeuwd vaak zelfs tot 65 km. In de lente kun je tevens terecht in het uitstekende funpark, en er vindt bijna elk weekend wel een festival of een feest plaats om de sfeer er goed in te houden. Soms komen internationale voetbalteams naar Hintertux om op hoogte te trainen.

Ruka, Lapland, Finland
Waarom? 24 uur per dag licht, het langste skiseizoen zonder gletsjer in Europa
Geopend: tot halverwege juni
Ruka, in het Finse gedeelte van Lapland, heeft het langste winterseizoen van de skigebieden in Europa zonder gletsjer. Dankzij kunstmatige besneeuwing zijn de pistes nog tot halverwege juni toegankelijk. Ongeveer honderd dagen later, begin oktober, gaat dan alweer het nieuwe seizoen van start. In Ruka zijn in mei doorgaans vijf of zes afdalingen geopend, plus het funpark. Finland in de lente is een hele andere ervaring dan Finland in de kou en duisternis die hier hartje winter heerst. In mei is het al bijna 24 uur per dag licht. Er komen in deze periode ook raceteams naar Ruka om te trainen.

Whistler Blackcomb, Brits-Columbia, Canada
Waarom? De gletsjer garandeert goede skicondities in de lente
Geopend: t/m het laatste weekend van mei
Tegen mei zijn in dit befaamde skigebied al minstens tien meter sneeuw gevallen, en de sneeuwhoogte is dan ook doorgaans fantastisch. In de lente draait het om de gletsjers. Ook in het geweldige funpark kun je nog steeds terecht. Lager op de berg vinden diverse zomeractiviteiten plaats – leuk voor de afwisseling. 

Tignes, Frankrijk
Waarom? Langste skiseizoen in Frnakrijk, snelle toegang tot de pistes Longest season in France, fast access to the slopes
Geopend: tot halverwege mei
Vroeger was Tignes het hele jaar door geopend; dat is nu niet meer het geval. Maar Tignes is nog altijd bijna drie maanden langer geopend dan de andere Franse skigebieden. Begin mei is het einde van het skiseizoen in zicht, maar vaak kan nog steeds de volledige afdaling van de top naar het dorp geskied worden (met een enorm hoogteverschil) en als het skigebied een goede winter achter de rug heeft, kan nog tot wel 100 km aan piste geopend zijn. Via de ondergrondse kabelspoorweg is er een snelle verbinding met de sneeuwzekere pistes van de Grand Motte gletsjer. “Genieten van het lentezonnetje op het terras van La Folie Douce, en vervolgens weer met de Tommeuses skilift naar Tovière om terug te skiën naar je accommodatie in Tignes. Een leukere manier om een dag op de piste af te sluiten kan ik me haast niet voorstellen,” aldus Richard Sinclair van sno.co.uk.

Squaw Valley, Californië, de V.S.
Waarom? Korting op liftpassen in de lente, lekker chillen bij het High Camp tussenstation
Geopend: tot halverwege/eind mei
Squaw Valley noemt zichzelf ook wel de “lenteski hoofdstad van Noord-Amerika” en blijft normaal gesproken tot minstens halverwege mei geopend. Soms opent het skigebied zelfs op 4 juli zodat mensen op Independence Day kunnen komen skiën. Squaw Valley neemt lenteskiën serieus: in mei kun je profiteren van een flinke korting op liftpassen. Bovendien heerst er 's middags een geweldige feeststemming bij het tussenstation van de High Camp skilift, waar je onder andere een zwembad en een gigantisch bubbelbad aantreft. Eind april of begin mei vindt hier het ludieke Lake Cushing Classic plaats. Bij deze wedstrijd gaat het erom op ski's of snowboards over Lake Cushing heen te springen.

Passo Tonale, Italië
Waarom? Een dik pak sneeuw op de piste, pittige pistes voor ervaren skiërs
Geopend: tot juli
In Passo Tonale in de Valle di Sole vind je zonder uitzondering de grootste of een van de grootste sneeuwhoogtes in Italië. Op de 3000 meter hoge gletsjer kan nog tot juli geskied worden. Bijzonder aan deze gletsjer is niet alleen de fijne relaxte sfeer die kenmerkend is voor Italië, maar ook het feit dat hier nog tot in de zomer rode en zwarte pistes geopend zijn. In de meest skigebieden is het na Pasen afgelopen met het steilere werk. In mei is hier vaak nog tot wel 50 km aan piste toegankelijk, en na een goed winterseizoen kun je nog zowel op de hoger gelegen als ook op de lager gelegen pistes terecht.

Banff, Canada
Waarom? Schitterend landschap, bikinislalom
Geopend: tot halverwege/eind mei
Alle drie de skigebieden in Banff blijven open tot in de maand mei. Norquay en Lake Louise zijn tot halverwege mei geopend en in Sunshine kun je doorgaans nog tot eind mei terecht. Meestal is er in de voorgaande maanden genoeg sneeuw gevallen om wintersporters in mei nog steeds al het terrein ter beschikking te kunnen stellen. Vanaf de pistes van Lake Louise heb je een schitterend uitzicht op het inmiddels gesmolten meer. In mei vinden er veel leuke evenementen plaats, zoals de jaarlijkse bikinislalom in Sunshine waarmee geld voor onderzoek naar borstkanker wordt ingezameld.

Riksgränsen, Zweden
Waarom? Lange dagen, betaalbaar heliskiën
Geopend: tot juni
Riksgränsen is een heel bijzonder skigebied, 1400 km ten noorden van Stockholm en 250 km boven de poolgrens. Tot februari is het hier te donker om te kunnen skiën en daarna kun je er nog tot juni terecht. Dit skigebied is eigenlijk één groot funpark. Vanaf eind mei is het hier 24 uur per dag licht, en de skiliften draaien nog tot in de vroege uurtjes, zodat je ook om middernacht nog op de piste kunt staan.

Mammoth, Californië, de V.S.
Waarom? Staat bekend om de diepe powder en het surfcultuur sfeertje
Geopend: minstens tot juni
Na winters met veel sneeuw zijn het in de V.S. met name de skigebieden in Californië die nog in mei en juni geopend kunnen blijven, maar Mammoth Mountain is bijna altijd het skigebied waar nog de meeste sneeuw ligt en waar nog het meeste terrein toegankelijk is. Voor freestylers zijn er in de lente nieuwe funparken. In de weekends organiseert het skigebied lenteski- en snowboardevenementen. Later in de middag kun je wandelen of mountainbiken – of gewoon lekker luieren in de zon.

Zermatt, Zwitserland
Waarom? De hoogste skiliften in Europa, doorsteken naar Cervinia
Geopend: 365 dagen per jaar
Zermatt is 365 dagen per jaar geopend – sneeuwzekerder kan haast niet. Tot de tweede week van mei is doorgaans nog meer dan 100 km aan piste toegankelijk in combinatie met het Italiaanse Cervinia. Nadat het skiseizoen in Cervinia is afgelopen, staan er aan de Matterhorn kant boven Zermatt nog altijd 60 km tot je beschikking. De Matterhorn is in de lente nog betoverender en indrukwekkender dan in de winter. Door middel van de Klein Matterhorn gondellift, de hoogste skilift van Europa, bereik je een gebied waar de sneeuwcondities ook aan het einde van het seizoen top zijn en waar het hele jaar door verse poedersneeuw blijft vallen.