Slovenië mag misschien niet meteen door je hoofd flitsen als wintersportbestemming, toch heeft het land heel wat te bieden; natuurschoon, vriendelijke mensen en - voorlopig althans - onbekende skigebieden.

Prima infrastructuur

Er is de voorbije jaren heel wat geïnvesteerd in de skifaciliteiten. Kransjka Gora is het grootste en meest bekende skioord van Slovenië. Er worden wedstrijden voor de wereldbeker georganiseerd en de afdalingen zijn geschikt voor verschillende niveaus. Ook in Maribor Pohorje vinden wedstrijden voor de wereldbeker plaats. En verder zijn er de skioorden van Krvavec, Kobla en Vogel die allemaal gekenmerkt worden door hun kindvriendelijk karakter. Niet-skiërs kunnen in Slovenië op een actieve manier genieten van het schitterende winterse landschap. Het Triglav Nationaal Park, in het noorden van het land, is adembenemend mooi en tijdens een ski-tour leiden de berggidsen je naar de mooiste hoekjes van het natuurpark. Op verschillende plaatsen kun je langlaufen, sleeën, ijsklimmen, wandelen met sneeuwschoenen, .… Er zijn professionele monitoren en het nodige materiaal kan gehuurd worden.

Winterpret voor een prikje

Voor een winters verblijf in Slovenië hoef je niet meteen over een groot reisbudget te beschikken. Alles is verrassend goedkoop: de Active Slovenia skipas, waarmee je elke dag in een ander skioord kunt skiën, een bus- of taxirit, een glühwein op een zonneterrasje langs de skipiste, de huur van skimateriaal, een maaltijd, de wellness-centra en zelfs de après-ski is voor elke wintersporter een haalbare kaart.

Voeg daarbij de gezelligheid van dat sympathieke kleine land – waar je overigens nooit grote afstanden moet rijden – plus de makkelijke bereikbaarheid vanuit België of Nederland en de troeven worden er almaar groter op.

Ljubljana, een prima uitvalsbasis

De hoofdstad van Slovenië is een charmante stad met alle bezienswaardigheden op loopafstand. De verkeersvrije straten en pleinen zijn heerlijk om te wandelen, langs de prachtig gerestaureerde huizen, over de bruggen en langs de kade van de rivier Ljubljanica waar je uren kunt slijten in stokoude kroegen en hartverwarmende restaurants. Ook tijdens de winter komt men massaal naar buiten en wordt er genoten van de bijzonder aangename sfeer. Je kunt het kasteel bezoeken, de centrale markt met Sloveense specialiteiten, de musea en waarom niet hier logeren, ook als je graag gaat skiën want de bergen zijn niet veraf. Je staat er in een mum van tijd om te genieten van de sneeuwpret midden een imponerend winters berglandschap, onder meer met de ski bus en shuttle van bij de hotels in Ljubljana naar het skioord Krvavec.

 

Kijk voor meer info even op www.slovenia.info.