Dutch/Belgium

De kunst van de laagjes

10de februari 2021 | Skiinfo

undefined
Copyright: OZ/OT Valfréjus

We hoeven je heus niet te vertellen dat het weer in de bergen bijzonder snel kan omslaan. Waar je in de ochtend onder een heerlijk zonnetje en een staalblauwe hemel de dag begon, zit je tegen de middag misschien wel op een zetellift te verkleumen tijdens een heuse sneeuwstorm. Goede kleding is van levensbelang, letterlijk vaak. Uw kleding kan het verschil zijn tussen de rest van de dag verkleumd achter de kachel binnen te zetten of heerlijk doorheen de verse sneeuw te stuiven.

Al te vaak zien we skiërs of snowboarders totaal verkeerd gekleed de vaak gure weersomstandigheden tegemoet. Met dat ‘verkeerd gekleed’ bedoelen we geen foute kleurencombinaties of een outfit die de normen van shopaholics en fashioniasta’s niet waardig is. Nee, veel wintersporters trekken lukraak maar wat kledij over elkaar aan, in de hoop zo warm en droog te blijven. Dat het anders kan – of liever moet – mag duidelijk wezen.

Droog en warm, dat zijn de kernwoorden en om dat te bereiken zal je in laagjes moeten werken. Het laagjessysteem is reeds lange tijd de meest geschikte manier van kleden op wintersport. Elke laagje heeft zijn eigen functie en afhankelijk van de weersomstandigheden kies je voor meer of minder isolerende laagjes. Bijkomend voordeel is dat je snel een laagje kan uit- of aantrekken, wanneer het bijvoorbeeld te koud of te warm wordt. 

De eerste laag

De eerste laag komt rechtstreeks op je huid en moet zweet afvoeren.  - © Szymon Kalinowski

De eerste laag komt rechtstreeks op je huid en moet zweet afvoeren.

Copyright: Szymon Kalinowski

De eerste laag draag je rechtstreeks op je huid en heeft een vochtregulerende functie. Dat betekent zoveel als dat zweet zo snel mogelijk moet worden afgevoerd. Katoen is helemaal uit den boze. Dunne onderkleding die strak tegen het lichaam zit en vocht kan transporteren is hier aangewezen. Thermisch ondergoed bestaat meestal uit synthetische vezels als polyester of polyamide, maar ook merinoswol scoort bijzonder goed. Deze fijne en zachte vezel, afkomstig van wol van het Merino-schaap, is comfortabel, heeft een goede vochtregulerende werking en is. aangenaam om te dragen. Kies een stof die niet kriebelt, goed isoleert, lang fris blijft ruiken en een goede pasvorm heeft. Thermisch ondergoed wordt vaak bacteriologisch behandeld om vervelende geurtjes tegen te gaan.

De tweede laag

 

Dons is licht en warm.

Dons is licht en warm.

De tweede laag dient als isolatie en moet je dus kunnen beschermen tegen de koude. Hiervoor wordt er bijna steeds een fleecestof, primaloft of merinoswol gebruikt. Het voordeel van fleece is dat het vocht doorlaat richting buitenlaag en tegelijkertijd goed isoleert. Fleece komt in verschillende soorten jacks, truien en vesten voor. Kies voor een nauw aansluitend model om de warmte beter vast te houden en er makkelijker nog een derde laag overheen te trekken. Sterk en licht, goede vocht doorlatende eigenschappen en zacht om dragen, zijn de voornaamste kenmerken. Koukleumen zweren bij dons; licht, warm en modieus. Nadeel aan dons is dat het té warm kan worden en dat vocht moeilijk weg kan. Beter kies je voor twee dunne lagen dan één dikke laag. Een laagje is immers snel uitgedaan.

De derde laag

Een groot capuchon waar ook je helm onder kan, verdient aanbeveling.  - © Skiinfo

Een groot capuchon waar ook je helm onder kan, verdient aanbeveling.

Copyright: Skiinfo

De buitenste laag dient als bescherming tegen wind en vocht (regen, sneeuw), rotsen, takken... Hier komen we op het terrein van de zogenaamde soft- of hardshells. Die jassen zijn volledig water- en winddicht, terwijl ze toch ademen. De meest bekende hardshell is Gore-Tex, die hun technologie aan zowat alle andere fabrikanten levert. Een membraan heeft poriën die waterdruppels niet doorlaten, terwijl damp wel naar buiten kan. Let in dit verband op de waterkolom van je kledij. Meer en meer jassen komen met een uitritsbare voering in dons of een polyester vervanger (Primaloft, Pertex) en combineren zo de isolatielaag met de beschermende laag.

Hard- of softshell?

Tegenwoordig zien we meer en meer softshells als derde laag. Omdat het op wintersport zelden regent, is het ademend vermogen belangrijker dan 100% waterdicht zijn. Een goede softshell is waterafstotend, winddicht en ademt beter dan een hardshell. Een hardshell is niet warm. Daarom voorzien veel fabrikanten hun hardshell van een extra isolatielaag, al dan niet verwijderbaar. Donsjassen zijn heerlijk warm, maar kunnen niet goed overweg met vocht. Hou daar rekening mee wanneer er mogelijk een sneeuwstorm aankomt. Een softshell heeft vaak een beter ademend vermogen, terwijl een hardshell dan weer betere bescherming tegen wind en vocht biedt.

Fotogalerij

undefined - © OZ/OT Valfréjus
undefined - © Cody Downard Photography
undefined - © Szymon Kalinowski
undefined - © Skiinfo

Alles weergeven

 

 

 

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Haal meer uit Skiinfo!

Bekijk de actuele sneeuwhoogte, webcambeelden en weersverwachting van je favoriete skigebied. Speciale acties op verblijf en skipas, zeker even bekijken voor je skivakantie!