Freeride is hot. Weg van de drukte op overvolle pistes baant de freerider zich een weg doorheen de verse sneeuw. Maagdelijke hellingen, poeder die alle richtingen uitstuift, een steil couloir, treeruns of scheuren over open velden, … dromen van het witte goud.  

Skigebieden spelen hier handig op in en bieden allerhande mogelijkheden om de steeds groter wordende groep freeriders op hun wenken te bedienen. Van pistes die wel beveiligd maar niet geprepareerd worden tot heuse off-piste weken met begeleiding van gediplomeerde berggidsen.

Maar freeriden is ook een ernstig en risicovol spel. Een goede trip vraagt de nodige planning, kennis van lawine, het vereiste materiaal en kennis om daarmee om te gaan, informatie verzamelen omtrent lokale omstandigheden, … het maakt - net als een goede fysische voorbereiding - onlosmakelijk deel uit van het freeriden.  

Wat volgt, zijn tien gebieden - in willekeurige volgorde - die freeride hoog in het vaandel dragen. Geniet van de poeder. 

Alagna-Valsesia - Freeride Paradise (Piemonte, Italië)

Dat Freeride Paradise in de titel staat er niet zomaar. Alagna Valsesia is reeds jarenlang een uitdagende en knappe freeridebestemming. In het rustige, een beetje ingeslapen dorp aan de voet van het Monte Rosa-massief, telt maar één ding: freeride. Kijk je om je heen, dan merk je overal lawine-rugzakken, klimmateriaal, swallowtails of fatski's. Een offpiste-afdaling met 2000 meter hoogteverschil is hier geen enkel probleem. Alagna is niet meteen het terrein voor de beginnende freerider. Daarvoor zijn de echt knappe afdalingen te moeilijk. Wel handig is dat het gros van de lijnen, gewoon uitgetekend staat op het pisteplan. Je gaat in drie stappen via Pianalunga (2046 meter) over Passo del Salati (2971 meter) naar de gletsjer van Punta Idren (3275 meter). Het freeride-terrein dat zich daar openbaart is minstens even spectaculair als het uitzicht. Ook in de nabijgelegen gebieden - Champoluc, Gressoney, Crest - vind je fantastische afdalingen. Voor de echt extreme dingen of als liefhebber van ski-alpinisme moet je richting Lyskamm, Piramide Vincent, Breithorn of Castore.

Après-ski liefhebbers moeten we teleurstellen, daarvoor hoef je niet in Alagna te zijn. Niet dat dat veel uitmaakt, freeriders beleven hun feestje overdag op de berg. Waar je daarentegen wel op kan rekenen, is een heerlijke Italiaanse keuken in charmante restaurants en prima rode wijn.

Skigebied: Alagna Valsesia - Monterosa Ski

http://www.skiinfo.nl/piemonte/alagna-valsesia-monterosa-ski/skigebied.html

Toeristische informatie

www.freerideparadise.it

Reis

Alagna is niet tegen de deur. Je reist ofwel via Chamonix en de Mont Blanc tunnel ofwel over Zwitserland via Lugano en Varallo. Vliegen kan je naar Turijn of Milaan Malpensa.

Routes

Drie middelzware routes starten op Punta Indren: Salza Valley, Bors Valley, Balma

Zwaar: Eagle Couloir en Lost Valley

Extreem: Vittoria Peak en de beruchte Malfatta-couloir, waarbij je de eerste 50 meter met touwen moet afdalen.