Afgelopen weekend was het mooi weer. Punt aan de lijn. Maar de afgelopen 24 uur kende in grote delen van de Alpen een terugkeer van de winter. Alles over de gevallen sneeuw, weersomstandigheden en welke gebieden geopend zijn, lees je in dit sneeuwbericht.

Verse sneeuw in Oostenrijk, Frankrijk en Zwitserland

Sommige gletsjerskigebieden in de Alpen konden de afgelopen 24 uur rekenen op verse poeder. In de westelijke Alpen rond Zermatt viel twintig centimeter verse sneeuw, Saas Fee kreeg er vijftien. De sneeuwhoogte in Zermatt is nu reeds 160 centimeter en in Saas-Fee kun je reeds over een sneeuwdek van één meter over dertig kilometer pistes skiën. De meeste sneeuw werd gemeld vanuit Frankrijk. In Tignes was er de nacht van donderdag op vrijdag een stevige sneeuwstorm die goed was voor dertig centimeter vers. Ook in andere regio's van Frankrijk heeft het gesneeuwd. Momenteel is echter enkel Les 2 Alpes geopend. Ook daar dertig centimeter vers en achttien kilometer geopende pistes.

Sommige Oostenrijkse gebieden kregen een dun laagse verse sneeuw mee: Kaunertal-gletsjer (8 cm), de Pitztaler-gletsjer (7 cm) en de Hintertuxer-gletsjer (5 cm). Europees koploper met reeds twee meter sneeuw is nog steeds Stelvio in Italië.

Tweede seizoensstart dit weekend

Kitzbühel opent - na dit weekend - ook doorheen de week. Met vijftig centimeter sneeuw is alles er mooi bedekt. In Zwitserland (31 oktober) en zondag (1 november) zijn de skipistes op de Titlis-gletsjer in Engelberg met een beperkt aanbod geopend. Net als in Laax en Gstaad worden daar langzaam meer en meer liften en pistes klaargemaakt.

Een overzicht van alle sneeuwval van de afgelopen 72 uur: http://www.skiinfo.nl/sneeuwval-laatste-72-uur.html

De volgende dagen

Nog steeds lichte regen, die boven 2200 meter in sneeuw verandert, dat is het beeld voor vandaag. Het blijft bewolkt, maar voor dit weekend wordt er veel zon verwacht. Vanaf vrijdag en de rest van het weekend wordt het weer vooral bepaald door een milde herfst. Zon, hoge temperaturen en ideale omstandigheden om te wandelen, fietsen, klimmen, ... of op de hooggelegen gletsjers te gaan skiën.