Eerst het slechte nieuws: de winter laat nog steeds op zich wachten! Het goede nieuws? In de skigebieden die reeds geopend zijn, zijn er meer dan fatsoenlijke condities. Waar je momenteel kan skiën en welke regio de meeste sneeuw heeft, kom je hier te weten.

Obergurgl-Hochgurgl start aan verminderde tarieven

Met Obergurgl-Hochgurgl is dit weekend in Oostenrijk een extra skigebied geopend. De sneeuwhoogte is momenteel 38 centimeter en je kunt je zich uitleven op de 59 kilometer pistes. Dit weekend geniet je van aangepaste prijzen en een mooi programma aan nevenactiviteiten. Naast Obergurgl-Hochgurgl zijn er momenteel acht skigebieden geopend in Oostenrijk, waaronder bekende namen als Sölden en Kitzbühel. De grootste sneeuwhoogte in Oostenrijk krijg je momenteel met 110 centimeter op Hintertuxer-gletsjer, gevolgd door Pitztaler-gletsjer met 105 centimeter. Of er nog meer skigebieden de volgende dagen openen, is moeilijk te voorspellen. Obertauern plant haar seizoensstart op 18 november, maar als we naar de webcam kijken, moet er nog veel gebeuren om dit mogelijk te maken.

30 kilometer pistes in Saas-Fee

Ook in Zwitserland heeft Frau Holle haar kussen niet opgeschud de afgelopen dagen. Koploper op gebied van sneeuwhoogte is nog steeds Zermatt met 130 centimeter. In Saas-Fee is momenteel dertig kilometer pistes - tussen Mittelallalin en Morenia - geopend. Tot 29 november kan daar terecht om nieuwe ski- en snowboardmodellen te testen. Davos en Laax draaien op weekendbezetting. In Andermatt-Sedrun wordt er op 21 november gemikt.

Verse sneeuw in Scandinavië

Voor verse sneeuw in Europa moet je naar het noorden. In Zweden rapporteert Kabdalis 5 centimeter verse sneeuw, niet meteen om wild van te worden. Er is een skipiste en een lift geopend. In Finland en Noorwegen was er gisteren een beetje sneeuwval. De regio Filefjell Tyin in Noorwegen meldt twintig centimeter. De skigebieden Levi en Ruka in Finland hebben nu een aantal pistes geopend. In Frankrijk is er nog steeds slechts Tignes (50 centimeter) geopend. In Italië zijn enkel Solda, Val Senales en Cervinia-Breuil open.

Dan ziet het er in VS en Canada een stuk beter uit. De eerste grote sneeuwstormen zorgden voor meer dan zestig centimeter sneeuw in Whistler en ook grote delen van Utah, Colorado, British Columbia en Californië deelden in de pret.

Alle sneeuwhoogtes netjes op een rijtje.!

Vooruitzichten: geen sneeuw op komst.

In de Alpen blijft het voorlopig meer herfst dan winter. Vandaag, vrijdag, schijnt de zon en zijn er heerlijke temperaturen, perfect wandelweer. Zaterdag tekent zich een kleine verandering in het weer af, die veel wind, lagere temperaturen, beetje neerslag en in hoger gelegen gebieden een beetje sneeuw kan brengen. Echter, dit is slechts een korte winterprik. Vanaf zondag wordt opnieuw warmere lucht aangevoerd. Geen neerslag, geen sneeuw, geen winter. Voorlopig.