Hoe moeilijk kan dat nu zijn, een paar goggles kopen? Zoveel is daar toch niet aan? Wel, dat kan wel eens flink tegenvallen. De markt is overspoeld met goggles, van high-tech en peperdure modellen tot goedkope instappertjes. Van cilindrische over sferische tot dubbele lenzen, lenzen die je kan vervangen, coatings allerhande, ventilatiesystemen en andere middeltjes om de damp uit je bril te krijgen. Er is veel meer aan de hand dan zomaar een bril kiezen die netjes bij helm, outfit en gezicht past. 

De goggle blijft overigens aan terrein winnen over de zonnebril. Enerzijds past een goggle beter rond een helm (en ondertussen is zowat iedereen overtuigd van het nut van een skihelm), anderzijds bieden ze ook betere bescherming tegen weer en wind. Een zonnebril biedt eigenlijk enkel bescherming tegen schadelijke UV-straling en kan je in principe enkel goed gebruiken op zonnige dagen (op het terras). Goggles bieden een betere allround-bescherming tegen UV-stralen omdat ze beter rondom je hele gezicht passen.

Wij zetten alvast een aantal tips voor je op een rijtje.

Lenzen en lenstint

Belangrijk aan goggles zijn de lenzen en het zicht dat die lenzen je opleveren in het licht waarin je skiet. Veel goggles komen op de markt met lenzen die je kan wisselen, afhankelijk van de weers- en lichtomstandigheden. Andere goggles hebben fotochromatische lenzen die zich aanpassen aan de beschikbare hoeveelheid licht. Hou tevens rekening met een coating die het aanslaan van je bril tegengaat. Niets zo vervelend als bovenaan de berg staan en niets door je goggle zien omdat die volledige aangedampt is.

Er zijn twee soorten lensvormen: cilindrisch en sferisch. Ciclindrische lenzen zijn vlakke lenzen, ze buigen van links naar rechts maar zijn verticaal vlak tussen het voorhoofd en de neus. Sferische lenzen buigen niet enkel van links naar rechts, maar ook van boven naar onder. Ze volgen meer de contouren van het menselijke oog. Sferische lenzen zijn duurder, maar bieden een beter gezichtsveld, hebben een betere ventilatie en hebben minder last van weerkaatsing. Cylindrische lenzen zijn echter eveneens fijn in gebruik, heb je een beperkt budget, ga hier dan voor.

Lenstinten zijn onderverdeeld in vier categorieën, van 0 tot 4, waarbij 0 geschikt is voor nachtski en 4 voor erg zonnige omstandigheden op grote hoogte. Best is een allround-lens te kiezen in categorie twee of drie. Daarmee kan je in zowat alle omstandigheden prima uit de voeten. Daarnaast hebben lenzen een bepaalde kleur die de lens geschikt maakt voor gebruik in specifieke omstandigheden. Bij een donkere of spiegellens komt er minder licht door, zodat die beter zijn voor gebruik in zonnige omstandigheden. Bij slechte zichtbaarheid of in de mist, kies je beter voor lenzen met een lichtere tint (geel, oranje), die laten meer licht door en verbreden je pupil.

Veel goggles komen met wisselbare lenzen. De huidige tendens neigt naar wisselbare lenzen met een magnetisch systeem zodat je snel en makkelijk op de berg kan wisselen. Fotochromatische lenzen - die zich zelf aanpassen naargelang de lichtomstandigheden - kunnen een prima alternatief zijn.

Pasvorm

Je goggle moet perfect rond je helm passen. Neem zeker steeds je helm mee wanneer je goggles gaat kopen. De bescherming langs de binnenkant moet mooi rond je gezicht passen. Er mogen zich geen openstaande ruimtes vormen.

Prijs

Prijzen variëren van pakweg vijftig euro tot ruim boven tweehonderd euro. Een goedkopere goggle biedt dezelfde bescherming (zolang voorzien van de Europese certificering) maar zal bijvoorbeeld minder goed overweg kunnen met het aanslaan van je bril, biedt misschien geen wisselbare lenzen en is gemaakt van simpelweg minder kwaliteitsvolle materialen.

Onderhoud

Reinig je goggle met het beschermzakje dat er bij geleverd wordt. De gebruikte stof daarvan is speciaal voorzien om je lenzen te reinigen. Vermijd het gebruik van je mouw, handschoen, zakdoekjes, ... die zijn allen te fel voor je lens en kunnen tot krassen leiden.

Reinig je lens uitsluitend wanneer ze droog is. Je kan nog beter verder skiën met een beetje sneeuw op je lens dan de sneeuw er in te gaan wrijven.

Leg je goggles niet op de lens, daarmee beschadig je de lens.

 

Smart Ski Goggle

Een goggle die je vertelt hoe snel je gaat, dienst doet als gps en info over het skigebied vermeldt, het kan in Ski Amadé. De Smart Ski Goggle toont je de weg.

 

Goggles voor jou getest:

Adidas Progressor Pro

Julbo Aerospace