Eender welke weersomstandigheden, goed materiaal maakt of breekt je dag. En terwijl jij op de nieuwst ski's van seizoen 2016 rondscheurt, zijn fabrikanten druk in de weer met de toekomst. Hoe kunnen ze je ski-ervaring nog beter maken. Het nieuwste 2017-materiaal wordt voorgesteld, getest, media wordt uitgenodigd, vertegenwoordigers opgeleid. 

Alvast een korte vooruitblik met twee skitrends voor 2017.

Verlies gewicht, geen prestaties

De ski's waar je momenteel op staat zijn meer dan waarschijnlijk reeds gemaakt van materiaal met een erg hoge 'strength-to-weight'-factor. Dat betekent dat ze erg sterk zijn en tegelijkertijd lekker licht. Carbon is daar het schoolvoorbeeld van. Die trend zet zich volgend seizoen onverminderd door. Innovaties in materiaal en constructie maken de nieuwe ski's nog lichter, nog stabieler, nog beter.

Sterker zelfs, het nieuwe aanbod maakt helemaal komaf met de idee dat 'licht' synoniem is voor mindere prestaties. De industrie heeft begrepen dat het niet enkel zinvol is om de damesmodellen lichter te maken, ook heren profiteren van lichtere en dus minder vermoeiende ski's.

Een aantal interessante voorbeelden ...

• Blizzard gebruikt een uni-directioneel carbon in een Carbon Flipcore constructie. Hiermee gaat het gewicht met 15 procent naar beneden terwijl de stabiliteit verbeterd wordt.

• Völkl zet haar ontwikkelingen in de 3D Ridge Technology verder. Hiermee wordt het gewicht meer gecentreerd in het midden van de ski terwijl de kanten een smaller profiel hebben om zo meer grip te geven.

• Rossignol gebruikt een Carbon Alloy Matrix in haar 7-reek. Het kwaliteit van het carbon zorgt voor demping en comfort.

• Fischer’s Air Tec Ti en Carbon Nose technologie bevat lichtgewicht carbon in de tip, verder aangevuld met een houten kern voor meer gewichtsbesparing.

• Salomon gebruikt carbon en strategisch uitgefreesde kernen om gewicht te besparen.

• Head zet het gebruik van Graphene in combinatie met andere lichtgewicht materialen verder.

• Nordica gebruikt lichtgewicht Balsa-hout voor shockabsorptie.

 

Is smaller beter?

De industrie beseft maar al te goed dat het gros van de skidagen op de geprepareerde pistes gaat. Dat zorgt voor toegenomen aandacht voor carving en smallere carve-ski's. Waar dit seizoen een breedte van pakweg 88 tot 92 millimeter onder de voet erg populair is, merken we voor seizoen 2017 een smallere waist evenals nieuwe gangbare breedtes.

• Armada voegt verschillende nieuwe breedtes toe in verschillende categorieën. Zo komt er een Supernatural met 86 millimeter onder de voet, als aanvulling op de Fatski-collectie.

• Atomic’s Vantage X line bouwt op Vantage technologie met keuze uit verschillende waist-breedtes.

• Dynastar’s Powerdrive technologie legt de focus op een natuurlijke flex en kantengrip bij ski met een waist onder 90 millimeter.

• Fischer’s Curve-series levert 'curvy-sidecuts' voor betere carve-prestaties, terwijl de Supershape van Head niet enkel prima is om te carven maar ook om keihard naar beneden te razen.

• Blizzard’s nieuwe Quattro-lijn staat voor een hele nieuwe collectie ski's gemaakt om snel mee over de pistes te scheuren.

• K2’s Charger heeft nu een waist minder dan 80 milimeter, uitermate geschikt voor harde sneeuw.