Dutch/Belgium

Getest: Plum Prems splitboard en Feyan Carbon bindingen

9de januari 2017 | Skiinfo

undefined
Copyright: Vincent Lorent/Sudpresse

Plum is een kleine fabrikant van voornamelijk toerskibindingen en bijbehorende ski's. 'Les Shapers Alpin' hebben hun bedrijf in het hartje van de Franse Alpen, putten uit eigen ervaring en bouwen echt wel heel erg mooie spullen. Hun testterrein ligt letterlijk net om de hoek. Kwaliteit van zowel gebruikte materialen als afwerking is heel erg mooi.

 April, vorig jaar, kreeg ik een complete splitboardset van Plums mee naar Zweden om daar een week te gaan splitboarden. In en om Kebnekaise - de hoogste berg van Zweden - werd het perfecte testterrein voor de Plums gevonden. Door het slechte weer moeten we onze poging om de top van Kebnekaise te doen naar een volgende keer verhuizen. Echter, onze eerste test verliep niet vlekkeloos, en neen, dat kunnen we niet op het conto van Plums schrijven. Onze bagage - inclusief softboots - had een heel andere reis voor ogen. Geen softboots betekent experimenteren met de middelen voorhanden, iets wat niet evident is in niemandsland. Het experiment met wandelschoenen was geen succes, het experiment met toerskibotten evenmin. Het meest jammerlijke gevolg is dat ik met de skibotten een van de crampons stuk trapte. Toen ik na drie dagen dan eindelijk softboots had, bleek sidehilling en klimmen met slechts één stijgijzer op de vervaarlijke ijzige Zweedse hellingen niet meteen een pretje. Dat moest dus beter! Gelukkig dachten ze daar bij Plums ook zo over en kreeg ik een Franse herkansing. Wel, die is perfect verlopen.

Fotogalerij

undefined - © Vincent Lorent/Sudpresse
undefined - © Jurgen Groenwals
undefined - © Jurgen Groenwals
undefined - © Jurgen Groenwals

Alles weergeven

 

De 'standaardset' van Plums zijn de Feyan Carbon bindingen die gemonteerd worden op het Prems splitboard. Wat meteen opvalt, is het lage gewicht van de totaalset. De Feyan bindingen worden door middel van twee plaatjes op het snowboard gemonteerd. Een hendel klemt de binding vervolgens vast waardoor ook het board samenklemt. Tot zover niets nieuws, een vergelijkbaar systeem kennen we van Karokarom. Wat de Plum-binding echter knap en functioneel maakt, is het mechanisme van de hendel. Net door de werking daarvan maakt sneeuw en/of ijs amper kans om tussen de bindingen te blijven hangen. Mooi, functioneel en vooral betrouwbaar. We beginnen onze dag met een ochtendlijke sessie klimmen. De ombouw van ride naar toermodus gaat vlot. Achteraan de binding zet je een stevig uitgevoerde knop in zijn toermodus en kan je op stap. Alles voelt heel erg degelijk aan. Op de vlakke stukken zet ik de hiel vast waardoor er geskiëd kan worden. De heelriser een maatje hoger zetten gaat vlot voor de steile stukken. Eenmaal boven gaat de ombouw naar ride-modus erg vlot. Ik neem tijdens het splitten steeds een nagelborsteltje mee in mijn rugzak. Dat is handig om bindingen snel sneeuw- en ijsvrij te krijgen. In deze omstandigheden - verse ochtendsneeuw - bleek dat totaal overbodig. De clips en hooks zijn van een degelijk aluminium. In de afdaling valt op dat de bindingen erg stevig zijn en het board heel degelijk tegen elkaar geklemd houden. Dat board zelf - de Prems - is een uitstekend allmountainboard. Zowel in poeder als op geprepareerde pistes functioneert de Prems zonder tegenpruttelen. In echte dikke poeder schiet de Prems wat te kort, daarvoor is het board te allround, te weinig poederplank. Wil je dat, kijk dan even naar de Talps van Plum.

Het hele setjes is ons meer dan uitstekend bevallen. Je merkt zo dat de jongens van Plum een testterrein om de hoek hebben liggen en dan ook wel heel erg vaak al hun spullen en innovaties zelf testen. De bindingen zijn doordacht, het board is prima. En wat meer is, ook de prijs spreekt in het voordeel van Plums. Een volledig setje koop je voor ongeveer 1700 euro wat een best scherpe prijs is voor licht, degelijk en betrouwbaar materiaal.

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Haal meer uit Skiinfo!

Bekijk de actuele sneeuwhoogte, webcambeelden en weersverwachting van je favoriete skigebied. Speciale acties op verblijf en skipas, zeker even bekijken voor je skivakantie!