Elk jaar - eind januari, begin februari - presenteert ISPO in München de nieuwste wintersportinnovaties voor volgende winter. De hele ski-industrie, handelaars, journalisten, allen stroomden ze naar de Beierse hoofdstad om hun producten te presenteren, informatie te verzamelen en ons bij te praten over de nieuwste ontwikkelingen. Meer dan 2500 exposanten, 85000 bezoekers - op ISPO is altijd wat gaande. We mengden ons in de strijd gemengd en spraken met tal van ski-fabrikanten over hun innovaties en modellen voor volgend seizoen.

Wat is nieuw bij Atomic, Salomon, Völkl, Elan, ...?

 

Skitrends voor het seizoen 2017/2018

Op ISPO Munich kan je een paar trends voor het komende jaar vinden, maar echt belangrijke technische innovaties waren er deze keer niet. Een trend die kan worden waargenomen is de specifieke aandacht voor de wereld van de vrouw, niet slechts een paar modellen, maar geheel vrouwvriendelijke collecties zijn nu beschikbaar. Zo hebben bijvoorbeeld Head, Fischer en Blizzard een sterke focus op dit thema. Zo toonden ze op ISPO een pistenski die per ski slechts een paar kilogram weegt.

Fabrikanten gebruiken tegenwoordig allerlei high-tech materialen. Een houtenkern (populier, beuk, balsa, ...) een titanal-laag (=een merknaam van een hoogwaardige aliminiumlegering gebruikt om deels de ski lichter te maken) en andere moderne materialen, zoals grafeen of vlas; daar wordt volop mee geëxperimenteerd. Maar uiteindelijk is het de combinatie ski’s, bindingen en bindingbevestiging waar de meeste prestaties uitgehaald worden.

Bovendien hebben sommige fabrikanten hun ervaringen van de World Cup gebruikt om de ski nog sportiever te maken.

Ook een trend: veel fabrikanten beseffen dat het voor de koopkrachtigen niet zo belangrijk is of een ski nu €500 of  €1000 kost. En zo hebben bijna alle merken een topmodel waarin alle know-how en hoogwaardige materialen zijn verwerkt. Deze kwaliteit en vakmanschap heeft zijn prijs, maar dat lijkt de klant niet af te schrikken.

Nieuwe technologieën voor het seizoen 2017/2018 zijn onder andere Atomics Servotec, 3D-Glass van Völkl, Arrow van Elan of C/FX van Salomon. 

In onderstaande links meer info over de verschillende fabrikanten. Meteen naar je favoriete merk, dat kan door op de juiste link te klikken.

Veel plezier.

Völkl toont nieuwe Racetiger alsook toerski BMT90

Twee nieuwe ski-lijnen bij Black Diamond

Succesverhaal van de K2 Konic-serie gaat verder