De markt van skischoenen is op dit moment een stuk spannender dan de skimarkt. Terwijl het bij de ski’s moeilijk is echte innovaties te ontdekken, doen de skischoenproducenten het tegenovergestelde. Geen voet is als een ander, dit hebben ondertussen de skischoenfabrikanten ingezie. Bootfitting komt zo op de eerste plaats. Niet alleen het baanbrekende merk Fisher, ook Technica, Head, Salomon of Atomic, ze hebben allen de mogelijkheid om hun boots aan te passen aan de pasvorm van de voet van hun klanten.

Dit gebeurt door verschillende processen en materialen, maar bijna altijd zal de boot geheel of gedeeltelijk verwarmd moeten worden om in vorm te brengen. Wat echter niet wil zeggen dat zelfs met nieuwe methodes, zoals een 3D-scan van Fisher het uitgesloten is pijnlijke voeten te hebben. Hier is nog steeds het vakmanschap van de bootfitter nodig. Soms moet er zelfs nog gefreesd of gehamerd worden.

Misschien is dit wel de reden dat het thema skischoen bij de handel positieve reacties krijgt. Mits een goede service kan een goede bootfitter de online handel zelfs buitenspel zetten. De klant zal je daarvoor bedanken, want wie skiet er nu graag met pijnlijke voeten?

Afgezien van bootfitting waren opnieuw de high-end modellen van de fabrikant de blikvangers op deze ISPO-editie. Of het nu in de discipline toerskiën is waar men probeert gewicht te reduceren en technologieën te verbeteren, ook in het allmountain, freeride of pisteskiën wordt gestreefd naar kwaliteit en prestaties om het comfort verder te optimaliseren.

In de links hieronder meer hoogtepunten voor het volgende seizoen.

Rossignol met nieuwe freeride-skischoen Track en herziene Hero-serie

Salomon’s nieuwe high-end skischoen: X-Max 130 race

Marker GripWalk: veelzijdige zolen en bindingen

La Sportiva stelt meerdere toerski-schoenen voor

K2 brengt vier modellen op de markt met ingebouwde verwarming

Fischer gebruikt nieuwe technologieën bij bootfitting

DAHU ontwikkelt zijn schoen in skischoen-concept verder

Bij Tecnica in de picture: Cochise 130 DYN, Women2Women boots en bootfitting

Atomic skischoenen: Ultra XTD en Back Country Ultimate