Dutch/Belgium
undefined

In het voorjaar of tijdens de paasvakantie op wintersport gaan heeft een aantal onmiskenbare voordelen. De zon schijnt wat zorgt voor aangename temperaturen, de dagen worden langer en de sneeuw is vaak nog van uitstekende kwaliteit. Toch is er een aantal zaken die je best niet over het hoofd ziet voor wie de paasvakantie als afsluiter van zijn wintersportseizoen beschouwt. Skiinfo zet je op weg.

April geldt in de wereld van de wintersport als laagseizoen, maar dat hoeft niet meteen negatief te zijn, zolang je maar weet in welk skigebied je moet zijn. Als je de juiste bestemming kiest, kan een skivakantie in de maand april een aantal enorme voordelen met zich meebrengen. In de lente is het over het algemeen rustiger op de pistes. Dat betekent dat je minder lang in de rij hoeft te staan bij de skilift, en meer tijd hebt om te skiën! Een skivakantie in de lente is over het algemeen ook beter voor je portemonnee. Skipassen zijn in de maand april over het algemeen goedkoper, en ook wat accommodatie betreft zijn er diverse arrangementen te vinden, want de hotels willen maar wat graag “op de valreep” nog een laatste rits klanten naar binnen halen. 

April in de Alpen betekent: prachtige zonnige dagen met warmere temperaturen en skiliften die tot later in de avond geopend zijn. De sneeuwcondities zijn soms niet meer zo geweldig als hartje winter, maar aan de andere kant komt het niet zelden voor dat ook in april nog flink wat verse sneeuw op de pistes komt te liggen. Bovendien is er nog altijd het dikke pak sneeuw dat zich in de loop van de winter heeft opgebouwd. 

Het warme zonnige weer is ook ideaal om 's middags op een bergterrasje na te genieten. Je zou 's middags ook eens wat andere activiteiten in de buitenlucht kunnen proberen, zoals sneeuwschoenwandelen of bergbeklimmen. 

 

De skigebieden

Voor skigebieden is de paasvakantie vaak het laatste moment waarop ze volledig operationeel zijn. Na de paasvakantie neemt bij de beste wintersporters de interesse in sneeuw af. 

Veel skigebieden hebben in de paasvakantie vaak erg interessante aanbiedingen en evenementen. Het loont zeker de moeite je wintersporttrip in de paasvakantie grondig voor te bereiden en verschillende aanbiedingen met elkaar te vergelijken. 

In dit artikel krijg je een duidelijk overzicht van wanneer welke skigebieden de liften sluiten. Hou daar alvast rekening mee vooraleer je in de auto richting Alpen stapt.


Interessante skigebieden voor de paasvakantie

Tignes en Val d'Isère

De Espace Killy blijft tot begin mei geopend. Tignes en Val d'Isère staan hoog op de lijst van skigebieden waar de sneeuwcondities doorgaans ook aan het eind van het seizoen nog goed zijn. Val d'Isère profiteert van op het noorden gelegen pistes terwijl je in Tignes op grote hoogte kunt skiën op de Grande Motte-gletsjer (3400 m). Hierdoor kan het skigebied negen maanden van het jaar geopend blijven. De in totaal 300 kilometer aan hooggelegen pistes trekken een breed publiek, van gezinnen tot freeriders.

Val Thorens

Dit is het hoogst gelegen skigebied in Europa en een van de meest sneeuwzekere skigebieden van het begin van het winterseizoen tot in het begin van de lente. Val Thorens maakt deel uit van het 600 kilometer grote aaneengesloten skigebied Les Trois Vallèes, en het grootste gedeelte van de pistes bevindt zich boven de 2000 meter. De gletsjer is nog een extra pluspunt.

Sankt Anton am Arlberg

St. Anton in de Oostenrijkse Arlbergregio heeft een goede reputatie als het om sneeuw gaat. Je kunt hier van eind november tot en met begin mei skiën. Het skigebied heeft veel op het noorden gelegen pistes en ondanks de sterke lentezon blijft de sneeuw hier goed liggen. De op het zuiden gelegen pistes kunnen eventueel met sneeuwkanonnen worden “aangevuld”. In St. Anton vind je fantastische off-piste mogelijkheden en een bruisende après ski.

Ischgl

Ondanks het feit dat Ischgl niet over een gletsjer beschikt, kan het skigebied tot begin mei geopend blijven. Dankzij de hoge ligging – alle pistes (behalve de pistes rondom het dorp) liggen boven de 2000 meter en op het noorden – zijn de sneeuwcondities hier over het algemeen uitstekend. Ischgl beschikt ook over een van de beste funparken in de Alpen en veel mogelijkheden om off-piste te gaan. Ieder jaar vindt met Pasen het legendarische Top of the Mountain concert plaats – het grootste lentefeest in de Alpen.

Obergurgl

Obergurgl is de hoogst gelegen parochie van Oostenrijk. Op de brede pistes kun je ook aan het einde van het seizoen nog prima terecht. Dit is het hoogst gelegen traditionele dorp in Europa, en het buurdorp Hochgurgl ligt nóg hoger. Wie op zoek is naar een pittoresk dorpje en een skigebied met meer dan genoeg sneeuw op de pistes is in Obergurgl op de juiste plaats.

Zermatt

In Zermatt vind je de hoogst gelegen skiliften en het grootste gletsjerskigebied van Europa. Zermatt is 365 dagen per jaar geopend. Er zijn maar weinig andere skigebieden zo sneeuwzeker als Zermatt. Het beroemde Zwitserse skigebied heeft zelfs geïnvesteerd in een nieuw besneeuwingssysteem waarbij in een interne kamer bij temperaturen boven het nulpunt kunstsneeuw wordt aangemaakt die vervolgens de piste op gespoten wordt. In de winter is dit niet nodig, maar het skigebied koos ervoor dit systeem te installeren voor het geval er in de zomer niet genoeg natuursneeuw op de gletsjer ligt.

Verbier

Dit hooggelegen skigebied staat bekend om de goede sneeuwcondities, ook aan het einde van het seizoen. Ondanks de op het zuiden gelegen pistes kan Verbier ervoor zorgen, door de uitgebreide kunstsneeuwvoorzieningen, dat er een mooi pak sneeuw ligt – ook op de lager gelegen pistes. Op de hoger gelegen pistes van de Mont Fort-gletsjer ligt doorgaans voldoende natuursneeuw. 

La Plagne en Les Arcs

In het Paradiski skigebied vind je uitgebreide mogelijkheden tot 3250 meter hoogte – alles van mooie met bomen omlijnde afdalingen tot gletsjerski boven de wolken. Skiërs kunnen in totaal maar liefst 425 kilometers aan terrein verkennen, maar als je hier in de lente gaat skiën, kies dan wel voor een van de hoger gelegen dorpen in een van deze twee skigebieden, zodat je zowel op de hoger als ook op de lager gelegen pistes terecht kunt.

Les Deux Alpes

In Les Deux Alpes vind je een van de grootste gletsjers in Europa, de Glacier du Mantel. Hier kun je tien maanden per jaar terecht voor skiplezier voor elk niveau. Het skigebied biedt 225 kilometer aan pistes met in sommige gevallen wel meer dan 2000 meter hoogteverschil.

Val Senales

Hooggelegen en sneeuwzeker, dat is Val Senales in Italië. De gletsjer van Val Senales is makkelijk bereikbaar en trekt het hele jaar door veel internationale skiteams die hier komen trainen.

Lees verder onder de foto's

Fotogalerij

undefined
undefined
undefined - © Skiinfo
undefined - © St. Anton/Facebook

Alles weergeven

 

Sneeuw

Zonder sneeuw wordt skiën of snowboarden een behoorlijke lastige opdracht. Het devies ‘hoe hoger, hoe beter’ blijft absoluut geldig. Hooggelegen skigebieden bieden de meeste kans op sneeuwzekerheid, zeker laat op het seizoen. Ook gletsjers zijn een garantie op sneeuw in het voorjaar. De grote en voorname gletsjerskigebieden zijn zelfs het hele jaar door geopend. Dat is dus steeds een veilige keuze. Toch kunnen ook lagergelegen skigebieden best nog aangenaam toeven zijn in het voorjaar. Belangrijk hierbij is de hoeveelheid noordelijk gelegen hellingen. Een helling in het noorden krijgt minder zonneschijn en houdt dus langer sneeuw dan een helling die in het zuiden ligt.
Met kunstsneeuw zijn de meeste skigebieden tegenwoordig echter prima in staat een seizoen lang goede omstandigheden aan te bieden.

Huidige sneeuwhoogtes in de skigebieden.

Weersverwachtingen in de skigebieden. 

 

 Afsluitende tips om er een vrolijke vakantie van te maken

 

  • Niets zo heerlijk als genieten van het lentezonnetje. Maar de zon is een stuk krachtiger dan in de echte wintersportmaanden. Smeren is de boodschap. Denk aan een zonnecrème met een hoge factor en ook je lippen verdienen de nodige aandacht. 
  • Denk aan je kleding en de bijhorende laagjes. Wordt het te warm, dan is een laagje snel uitgetrokken.
  • De zon zorgt er ook voor dat de sneeuwkwaliteit na de middag snel afneemt. Vroege vogels hebben het bij het rechte eind in het voorjaar.
  • Water drinken kan nooit kwaad. Tijdens een dagje intensief sporten in de zon al helemaal niet. Voorkom uitdroging. De alcohol hou je voor de après-ski.
  • Ook al is het warm, hou toch maar je helm op. Een ongeval is snel gebeurd.

 

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Haal meer uit Skiinfo!

Bekijk de actuele sneeuwhoogte, webcambeelden en weersverwachting van je favoriete skigebied. Speciale acties op verblijf en skipas, zeker even bekijken voor je skivakantie!