Dutch/Belgium

In volle vaart de piste op: skiën met het hele gezin in Beieren

5de november 2017 | Hannelore Wimmer

Nieuws regio's: Beieren

Skigebieden in dit artikel: Mitterdorf Skizentrum

undefined
Copyright: Bayern Tourismus

Op naar het Beierse Woud

Er zijn in Beieren meer dan 100 skigebieden, worldcup-locaties en spectaculaire pistes - van de Allgäu tot in het Berchtesgadener Land. En Beieren is bijzonder geschikt om heerlijk met het hele gezin te skiën. "Bij ons in de buurt worden we ook wel de gletsjer van het Beierse Woud genoemd", zegt skileraar Sepp Denk over de 'huisberg' van Mitterfirmiansreut, de Almberg (1139 m). Dat komt door de grote sneeuwzekerheid in het kleine skigebied aan de Tsjechische grens, zo'n twintig kilometer ten noordoosten van Freyung. 

"De koude wind uit Bohemen brengt ons flink wat sneeuw, zodat wij van Kerst tot in maart behoorlijk betrouwbaar sneeuw hebben", legt Denk - die ter plaatse een skiverhuurbedrijf uitbaat - uit. Er zijn in 'Mitterdorf', zo wordt de plaatsnaam door de lokale bevolking afgekort, vijf liften. Drie daarvan komen op de top van de Almberg uit. Voor ouders die tijdens de lessen voor de kinderen even wat anders willen is er genoeg te doen. Zo kunt u op de bergtop op de terrassen van de Almberghütte en het Gasthaus Alpe heerlijk van de zon genieten. In het Gasthaus kunt u ook overnachten. Het uitzicht over het Beierse Woud is hier adembenemend. U ziet niet alleen de bergtoppen van de Rachel en de Lusen, maar bij helder weer zelfs de indrukwekkende Zugspitze.

Skiën & veel meer in Mitterdorf

Langs de westelijke en oostelijke flanken van de huisberg lopen 'rode' (gemiddeld moeilijke) pistes naar het dorp. "Als de kleintjes voor de eerste keer de gemakkelijke familiepiste door het bos hebben gehaald, stralen ze over het hele gezicht", zegt de skileraar. Daarnaast is er een carvingpiste met mini-funpark en een steile 'zwarte' wedstrijdpiste die ook verlicht kan worden. Buiten de pistes is er van alles te doen om volop te genieten van de prachtige winter in het Beierse Woud. De rodelbaan is een droom voor ieder kind. Duursporters kunnen kiezen uit meer dan dertig kilometer aan langlaufloipen.

"Een groot voordeel bij ons zijn ook de voordelige prijzen", zegt Sepp Denk. En inderdaad: 23 euro voor een dagkaart en 48 euro voor ouders met kind. Hier vindt u geen wilde en luidruchtige après-ski feesten, maar kunt u aan het einde van een heerlijke dag op de piste lekker bijkomen in de sneeuwbar 'Adabei' bij het dalstation van de Kleine Almberglift of honderd meter verderop in de Sportalm. Met speciaal op kinderwensen afgestemde maaltijden en drankjes komen ook de kinderen hier aan hun trekken.

Fotogalerij

undefined - © Bayern Tourismus
undefined - © Bayern Tourismus
undefined - © Bayern Tourismus
undefined - © Bayern Tourismus

Alles weergeven

'kids on snow': Spelenderwijs leren skiën

Van nature denken kinderen er niet over na hoe lang een piste is en of die wel goed onderhouden is: kinderen willen pret maken en dus blijft alles wat ze spelenderwijs leren beter hangen. Dat is precies wat het lespakket 'kids on snow' van de Duitse vereniging van skileraren zo bijzonder maakt. Bij de 'kids on snow'-tour door Beieren leren kinderen bij de deelnemende skischolen spelenderwijs skiën: als 'terreinspel in de sneeuw'. Het gaat er daarbij vooral om het plezier aan de sport te stimuleren en de nieuwsgierigheid naar nieuwe sneeuwsporten te wekken. Binnen dit lespakket worden geen vaste technieken aangeleerd maar juist de eigen talenten gevormd en gestimuleerd. Het allerbelangrijkst is het stimuleren van de kinderlijke fantasie om met zoveel mogelijk plezier topprestaties te behalen. Skiën blijft bij skileraren die deelnemen aan 'kids on snow' niet beperkt tot het aanleren van bepaalde bewegingen. Het gaat vooral om vrolijk plezier maken in de sneeuw en zich prettig voelen op de piste. Op verschillende afdalingen en oefenvelden met evenveel verschillende accenten leren de kinderen hun talenten spelenderwijs kennen en verbeteren. De individualiteit van ieder kind is een belangrijk aspect in het lesprogramma van de skischolen.

En wat ook bijzonder belangrijk is bij 'kids on snow': veiligheid op en rond de piste. De kinderen leren rekening te houden met anderen op en naast de pistes en maken kennis met de gedragsregels, het beheersen van de snelheid en basistechnieken als starten, draaien en remmen. De aan het programma deelnemende skischolen leren de kinderen dus niet alleen maar skiën, maar bieden ook de gelegenheid andere wintersporten te leren kennen.

 

 

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Haal meer uit Skiinfo!

Bekijk de actuele sneeuwhoogte, webcambeelden en weersverwachting van je favoriete skigebied. Speciale acties op verblijf en skipas, zeker even bekijken voor je skivakantie!