Duri Wieland, werknemer bij ZAI, de fabriek van de handgemaakte ski's

De 65-jarige Duri Wieland uit Graubünden bouwt met volle toewijding high-tech ski's bij de fabriek van ZAI in Disentis. Zai verwijst naar de Reto-Romaanse taal - de vierde officiële taal van Zwitserland - en betekent taai. ZAI ski's worden uit zeer hoogwaardige materialen zoals hout, natuursteen en gepatenteerd koolstofcomposiet met de hand gemaakt. De spanning van een ZAI ski wordt na 100 dagen gebruik 5% minder, terwijl massaal geproduceerde ski's als na 30 dagen gebruik een verlies van 25% laten zien. Wintersporters kunnen de modellen van het luxemerk ZAI testen op de pistes van Disentis en een kijkje nemen achter de schermen van de fabriek.

Lees meer >>

Mirko Schadegg, uitbater van de skihut "Sit-Hütte", een voormalige pistenbully garage  

Mirko, geboren en getogen aan het Meer van Zürich, wilde als tiener maar één ding: snowboarden! Als hij daarvoor voor het eerst naar Arosa gaat, is het liefde op het eerste gezicht en blijft hij meteen hangen in het Schanfigg-dal. Hij is het, die in 1996 de directie van de kabelbanen van Arosa weet te overtuigen hun goedkeuring te geven voor speciale voorzieningen voor snowboarders. Mirko en zijn collega's bouwen het eerste snowpark in Arosa. Alleen ontbreekt het nog aan een onderkomen voor de coole freestylers. En zo wordt de garage van de pistenbully's leeggehaald en omgebouwd tot de hippe Sit-Hütte.

Lees meer >>

Raphy Gillioz, schietmeester in Nendaz-Veysonnaz

Ooit was Raphy Gillioz zelf een van de beste freeriders ter wereld, maar tegenwoordig zorgt hij voor de veiligheid in het skigebied Les 4 Vallées bij Nendaz-Veysonnaz. Op het basisstation op 2900 m bevindt zich de springstof opslag. Elke winter worden tonnen springstof (tot wel acht ton per winter) tot ontploffing gebracht op de witte hellingen van Les 4 Vallées. Deze gereguleerde lawines moeten voorkomen dat sneeuwsporters verongelukken bij spontane lawines.

Lees meer >> 

Fanny Smith, wereldkampioene skicross

Villars-sur-Ollon is de bakermat van de 25-jarige skicross-atlete Fanny Smith. Deze wintersportplaats in de Waadtländer Alpen - of de Alpes vaudoises zoals de regio ook vaak wordt genoemd - zorgt voor uitzonderlijke skicrossbelevenissen. Steilewandbochten, golven en sprongen zijn een uitdaging voor ambitieuze skiërs en snowboarders. Over meer dan 1000 meter lengte biedt dit traject de gelegenheid de eigen vaardigheden te testen en te verbeteren. Precies zoals Fanny Smith het toentertijd deed. Hier leerde zij de grondbeginselen die haar uiteindelijk de beste skicrosser ter wereld maakten. Met de 'Fanny Smith Academy' wil ze kinderen en jongeren begeleiden. Deze biedt trainingsmogelijkheden in de skicross met professionele ondersteuning.

Lees meer >>

Julie May, helikopterpilote bij Air-Glaciers

In 1965 richtte de Walliser Bruno Bagnoud het bedrijf Air-Glaciers op, dat jaarlijks verschillende reddingsoperaties met hun helikopters uitvoert in onder meer de Zwitserse Alpen. Hun hoofdbasis is gelegen in Sion. Julie May, 30 jaar oud, is een van hun piloten. Ze is afkomstig uit Verbier en een van de weinige vrouwelijke helikopterpiloten in Zwitserland. Naast veeleisende transporten en reddingsacties vliegt zij regelmatig freeriders  naar het besneeuwde eldorado.

Lees meer >>