Dutch/Belgium

Covid-19: wat brengt het nieuwe wintersportseizoen?

23ste november 2020 | Skiinfo

undefined

Met volledige landen in lockdown, avondklokken, mogelijke reisverboden en zowat alle skigebieden die - voorlopig althans - gesloten blijven, is een winterplannen momenteel een bijzonder moeilijke klus. Skiinfo probeert zoveel mogelijk informatie te verzamelen en helpt je graag op weg naar een sneeuwrijke winter.

Nu boeken of nog even afwachten?

  - © Hart Van Denburg
Copyright: Hart Van Denburg

De hamvraag, zal ik nu een reis boeken of wacht ik beter nog even af tot de situatie een beetje duidelijker word. De meeste aanbieders van wintersportvakanties maken zich sterk dat hun reis perfect veilig georganiseerd kan worden. Blijkt dat toch niet het geval te worden, dan biedt een goede annulatieverzekering soelaas. Noem het gerust een ‘corona-proof’ verzekering die moet inhouden dat wanneer je om corona-redenen toch niet kan afreizen of omdat je reis geannuleerd wordt (skigebied sluit, grenzen sluiten…) krijg je ofwel je geld (of toch een deel daarvan terug) ofwel een voucher die je voor een volgende vakantie kan gebruiken. 

Hotel, appartement of chalet

Chalet Zermatt Peak in Zermatt (Zwitserland)  - © CZP Chalet Zermatt Peak

Chalet Zermatt Peak in Zermatt (Zwitserland)

Copyright: CZP Chalet Zermatt Peak

Een eigen appartement of chalet dat je met je eigen gezin of -besmettingsvrije- vriendengroep deelt, lijkt ons momenteel de beste optie. Het is en blijft zaak met zo weinig mogelijk mensen buiten je eigen familie/groep in contact te komen en dat is nu eenmaal iets moeilijker wanneer je op hotel zit. Natuurlijk volgen alle hotels alle mogelijke maatregelen op en zullen zij er alles aan doen om alles in de grootste veiligheid te laten doorgaan. Hoe er met buffetten omgegaan zal worden, is nog niet helemaal duidelijk.

Auto, bus, vliegtuig of openbaar vervoer

  - © Wilderkaiser.info
Copyright: Wilderkaiser.info

Ook hier lijkt ons de gulden regel om met zo weinig mogelijk mensen van buiten je ‘bubbel’ in contact te komen, meer dan geldig. De auto wordt dan plots het meest aangewezen vervoersmiddel. Met de trein tot de Alpen kan op zich nog perfect zolang je een afgesloten coupé kan reserveren. De aanbieders van busreizen maken zich sterk dat hun reis veilig kan verlopen: bussen dienen na elke rit gedesinfecteerd te worden, op een tussenstop wordt de bus snel gereinigd en verlucht, er worden schermen geplaatst en iedereen krijgt een vooraf toegewezen plaats. Op de skibussen en ander vervoer lokaal vervoer geldt mondmaskerplicht.

Skischolen, materiaalverhuur, liften, restaurants

  - © Hart Van Denburg
Copyright: Hart Van Denburg
 

Reserveren wordt de boodschap. Het virus houdt nogal van veel mensen op een relatief kleine ruimte dicht bij elkaar. Dat moet dus kost wat kost vermeden worden. Je skimateriaal reserveer je op voorhand waarbij je op het afgesproken uur in de winkel terecht kant. Materiaal wordt uiteraard gedesinfecteerd en in de winkel draag je een mondneusmasker. Skilessen zullen in kleinere groepen georganiseerd worden en zullen meer gespreide aanvangsuren kennen. 

Skiliften zullen zoveel mogelijk geventileerd worden, ramen zullen dus meer dan waarschijnlijk open blijven. In de gondels zullen minder mensen plaats mogen nemen. Skiliften zullen zoveel mogelijk met je eigen familie of reisgezelschap gedeeld moeten worden. In de wachtrij afstand houden mag niet meteen een enorm probleem opleveren. Ook daar draag je een mondneusmasker.

Veel skigebieden zijn nu overigens druk in de weer met het fabriceren van hun eigen mondneusmaskers die samen met de skipas verkocht zullen worden.

Als alles goed gaat, zullen berghutten en restaurants gewoon geopend zijn. Ook hier geldt dat reserveren aangewezen, in vele gevallen zelfs verplicht is. Met de informatie die we nu hebben, lijkt het dat de meeste restaurants zullen opteren voor een bediening aan tafel en dat de terrassen buiten waar mogelijk uitgebreid zullen worden.  

Wat met après-ski?

RTL2 Après Ski Hits in de Mooserwirt in St Anton  - © St. Anton Tourism

RTL2 Après Ski Hits in de Mooserwirt in St Anton

Copyright: St. Anton Tourism

Daar kunnen we kort over zijn: no go. Dit jaar zal de nadruk bij wintersport op ‘sport’ liggen. In een overvolle bar op de toog of op tafel in je skipak staan dansen, reken er maar niet op. Het lijkt er op dat de meeste après-ski bars gesloten zullen blijven ofwel dat je gewoon een je tafel een drankje kan nuttigen. Een vervroegd sluitingsuur voor bars en restaurants lijkt de regel te worden. 

 

  - © Wojtas Mateusz FHR
Copyright: Wojtas Mateusz FHR
 

Met maatregelen die bijna wekelijks kunnen veranderen, blijft het natuurlijk koffiedik kijken wat al dan niet in de nabije toekomst mogelijk zal zijn. Elk land heeft momenteel zijn eigen richtlijnen en ook voor de afreizende landen gelden vaak verschillende maatregelen. Informeer je goed vooraleer je vertrekt en volg het advies van de regio waarheen je wilt reizen nauwkeurig op.

Oostenrijk

Met maar liefst 860 pistekilometers en 270 liften is de Ski amadé het grootste skigebied van Oostenrijk  - © Ski amadé

Met maar liefst 860 pistekilometers en 270 liften is de Ski amadé het grootste skigebied van Oostenrijk

Copyright: Ski amadé

Tot 6 december is Oostenrijk in lockdown. Dat betekent dat winkels, horecagelegenheden, musea, theaters en andere publieke ruimtes zijn gesloten. Alle hotels en andere overnachtingsgelegenheden zijn tot nader order gesloten voor toeristen. Na een verblijf in Oostenrijk gaat u bij terugkeer tien dagen in thuisquarantaine. 

Belgen die naar Oostenrijk willen reizen, moeten bij aankomst in Oostenrijk een recente (minder dan 72 uur) negatieve PCR-test kunnen voorleggen. 

Op de website van het Federaal ministerie van Sociale Zaken en Gezondheid van Oostenrijk krijg je een dagelijkse update van de situatie in Oostenrijk.

Gesteld dat het wintersportseizoen zich toch op gang trekt, geldt er voor Oostenrijk een hele reeks maatregelen waarbij mondneusmaskers, afstand houden, geen après-ski, eten en drinken uitsluitend aan tafel de meest voorname zijn. 

Daarnaast heeft Oostenrijk het plan opgevat massaal te gaan testen. De hoop leeft om tegen de kerstvakantie een min of meer normaal wintersportseizoen te kunnen opstarten. 

Meer info via: https://www.sozialministerium.at/Informationen-zum-Coronavirus/Neuartiges-Coronavirus-(2019-nCov).html

Zwitserland

Hoge toppen in Zwitserland: de Eiger, de Mönch en de Jungfrau

Hoge toppen in Zwitserland: de Eiger, de Mönch en de Jungfrau

In Zwitserland wordt er momenteel geskied. Er is reeds een aantal wintersportgebieden geopend en volgens de jaloersmakende beelden die wij zagen op social media, zijn de omstandigheden dik in orde. 

In Zwitserland hebben de kantons en skigebieden meer autonomie in hun beslissing hoe de richtlijnen juist opgevolgd moeten worden. Maar ook hier geldt de plicht van mondneusmaskers in gondels, restaurants, openbare ruimtes en wachtrijden. Er is nog wat discussie of een nekwarmer ook als mondmasker gebruikt kan worden, maar daar is voorlopig nog onduidelijkheid over.

Meer info via: https://www.bag.admin.ch/bag/de/home/krankheiten/ausbrueche-epidemien-pandemien/aktuelle-ausbrueche-epidemien/novel-cov.html

Frankrijk

Op de piste in in Megève, Frankrijk

Op de piste in in Megève, Frankrijk

Net als Oostenrijk is ook Frankrijk in lockdown. De opening van skigebieden is daardoor uitgesteld tot ten vroegste 1 december. Skigebieden die reeds geopend waren, dienden terug de deuren te sluiten. Reizen tussen de regio’s is niet meer toegestaan en inwoners mogen enkel nog naar buiten voor de essentiële activiteiten. Na verblijf in Frankrijk geldt een thuisquarantaine van tien dagen. 

France Montagnes zorgde voor een mooie en duidelijke visual met Covid-19 richtlijnen.

France Montagnes - Covid 19 richtlijnen  - © France Montagnes

France Montagnes - Covid 19 richtlijnen

Copyright: France Montagnes

Meer info via: https://www.gouvernement.fr/info-coronavirus

Italië

Kronplatz, Italië op 6 november 2013

Kronplatz, Italië op 6 november 2013

Ook in Italië zijn de skigebieden gesloten. In Italië werkt de overheid met een systeem van kleurcodes per regio. Voor de rode gebieden gelden de strengste maatregelen. En onder die rode gebieden vallen Zuid-Tirol, Val d’Aoste, Lombardije…. 

In Zuid-Tirol begint men deze week met massaal te testen om op die manier gerichtere maatregelen mogelijk te maken en hopelijk snel uit deze nieuwe lockdown te geraken.

Meer info via:

Zuid-Tirol: http://www.provinz.bz.it/sicherheit-zivilschutz/zivilschutz/coronavirus.asp#accept-cookies

Italië: https://www.esteri.it/mae/en/ministero/normativaonline/decreto-iorestoacasa-domande-frequenti/focus-cittadini-italiani-in-rientro-dall-estero-e-cittadini-stranieri-in-italia.html

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Haal meer uit Skiinfo!

Bekijk de actuele sneeuwhoogte, webcambeelden en weersverwachting van je favoriete skigebied. Speciale acties op verblijf en skipas, zeker even bekijken voor je skivakantie!