Dutch/Belgium

Hoe blijf je warm in de winter?

12de februari 2021 | Skiinfo

undefined
Copyright: Liam Doran

We beginnen met een behoorlijk open deur in te trappen: in de winter in de bergen kan het behoorlijk koud worden. Temperaturen ver onder nul, een snijdende wind, stil zitten in een zetellift, bevroren vingertoppen en teentjes... het zijn niet bepaald de meest prettige omstandigheden voor de doorsnee wintersporter. Hoe blijf je ondanks die lage temperaturen toch lekker warm? Hoe kom je fluitend doorheen de koudste dagen van het het jaar? Een aantal tips.

 

De kunst van de laagjes

Uiteraard begint alles bij de juiste kleding. Onderhand is het systeem van laagjes reeds langer bekend. Het is ons inziens dan ook de meest geschikte manier om warm te blijven op wintersport (tenzij je een hele dag voor een knisperend haardvuur wilt blijven zitten). Elk laagje heeft zijn functie en afhankelijk van de weersomstandigheden kies je meer of minder laagjes.

Copyright: https://myairblaster.com/

De eerste laag - het thermisch ondergoed - dient om je warm te houden.

Black Diamond Cold Forge Down Hoody  - © Jurgen Groenwals

Black Diamond Cold Forge Down Hoody

Copyright: Jurgen Groenwals

De tweede laag is de isolatielaag, daarbij zijn dons of fleece de meest aangewezen materialen. In extreme omstandigheden is het vaak zelfs aangewezen meerdere isolatielagen te gebruiken. Bovenop je fleece, trek je nog een donsjas(je) aan. Wordt het toch te warm, dan is een laagje snel uitgetrokken.

Rando AS Suit van Haglöfs  - © Haglöfs

Rando AS Suit van Haglöfs

Copyright: Haglöfs

Tot slot komt de beschermlaag, die dient om je tegen sneeuw, regen en wind te beschermen. Hardshell of softshell - afhankelijk van de weersomstandigheden - zijn hier aangewezen.

Wil je nog even dieper ingaan op de kunst van de laagjes, kijk dan even hier.

 

Je interne motor

Traditionele gerechten uit de Alpen in het Oostenrijkse Tauplitz

Traditionele gerechten uit de Alpen in het Oostenrijkse Tauplitz

 
 
Net zoals een voertuig, heeft ook jouw lichaam brandstof nodig. Die energie krijg je door te eten en te drinken. Met name drinken is in deze belangrijk, en neen, we bedoelen daarmee niet een paar uur biertjes hijsen op de après-ski. Bij lage temperaturen heb je vaak minder zin om te drinken, je hebt immers geen dorst.
 
  - © Liam Doran
Copyright: Liam Doran
 
Toch moet je lichaam voldoende gehydrateerd zijn om warm te blijven. Kies daarom voor warme, niet-alcoholische dranken. Alchohol vernauwt je bloedvaten waardoor je bloed minder goed rondgepompt raakt en de uiteinden van je lichaam snel zullen afkoelen. 
 
  - © Whitewater
Copyright: Whitewater
 
Eveneens net als een voertuig, koelt de motor af zodra je stilstaat. Ben je gestopt met skiën of snowboarden en krijg je kou. Ga dan terug bewegen. Spring in het rond, zwaai met je armen, oefen alvast je beste danspasjes, loop de berg op of ga terug skiën of snowboarden. In de lift is het vaak moeilijk om warm te blijven. Probeer ook daar in de mate van het mogelijke handen, voeten, armen, benen... te bewegen. Alles waardoor je bloed terug gaat stromen, is goed om warm te blijven.

 

Lichaamsverschil

Van nature uit kan de ene persoon beter tegen lage temperaturen dan de andere. Waar voor de ene de sauna niet warm genoeg kan staan, geeft de andere na een paar minuten sauna rood aangelopen puffend op. Waar de ene niet terugschrikt om als ijsbeer in de sneeuw te duiken, zweert de andere bij vier donsjassen, kousen, sjaal en muts. Je kan je lichaam trainen op lage temperaturen, maar daar gaan we hier even niet op in. Algemeen kan je stellen dat je hartslag trager wordt en je spieren en gewrichten minder soepel reageren. Vertrek je echter met een goed getraind lichaam op wintersportvakantie, ben je reeds veel beter in staat om warm te blijven op wintersportvakantie. 

Een skimasker beschermt je gezicht tegen de kou.  - © Liam Doran

Een skimasker beschermt je gezicht tegen de kou.

Copyright: Liam Doran

Verder moet je natuurlijk je lichaam goed beschermen tegen koude. Een van de meest belangrijke punten daarbij is de bescherming van hoofd en halsstreek. Veel lichaamswarmte verdwijnt immers langs je hoofd. Een goede balaclava die je onder je helm draagt en meteen ook je hals warm houdt, is bij extreme temperaturen geen overbodige luxe. Vergeet je lippen niet goed in te smeren. Zijn er nog onbedekte delen aan je hoofd, aarzel dan niet daar eventueel wat vaseline voor te gebruiken. Een goed sluitende skibril beschermt je ogen.

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Haal meer uit Skiinfo!

Bekijk de actuele sneeuwhoogte, webcambeelden en weersverwachting van je favoriete skigebied. Speciale acties op verblijf en skipas, zeker even bekijken voor je skivakantie!