Als je in sneeuwrijke gebieden onderweg bent, heb je goede winterbanden nodig. Dit maakt bij het rijden een enorm verschil.

Structuur 
Een winterband heeft een ander profiel en is gemaakt van een zachter rubber dan een zomerband. Dat maakt dat een winterband betere grip en dus een kortere remafstand heeft bij temperaturen onder de 7°C. Nadeel van het zachtere rubber is dat de winterband sneller slijt. Controleer daarom steeds de profieldiepte. Haalt die de voorgeschreven vier millimeter niet meer, moet je vervangen. Reken erop dat je gemiddeld om de vier seizoen nieuwe winterbanden nodig hebt.

Op spanning 
Controleer niet enkel op slijtage, maar zorg er ook voor dat je banden de juiste spanning hebben. Lagere temperaturen betekenen dat de luchtdruk verandert. De formule is een verschil van 1 psi per 10 graden Fahrenheit. In sneeuwgebieden kan het 's winters gemiddeld 30°C kouder zijn dan 's zomers. Met andere woorden, dat betekent een verschil van 5 psi in de spanning van de banden. Daardoor presteren ze minder goed en verslijten ze sneller. Als de banden koud zijn, is het een goed idee om de spanning regelmatig te controleren voordat je van start gaat, met name in de herfst en in de lente, wanneer de meest dramatische veranderingen in de temperatuur plaatsvinden.

Kooptips
Er zijn geen slechte winterbanden meer. Het verschil zit hem niet in de keuze tussen het éne merk of het andere: het gaat erom dat je ervoor zorgt dat de banden de juiste maat voor de auto hebben, en fijn aanvoelen voor degene die ermee moet rijden. Sommige banden zijn agressiever dan andere, met een diep profiel en grotere nokken. Ze maken weliswaar op droog asfalt wat meer lawaai, maar hebben meer grip op de sneeuw. Andere banden hebben een minder uitgesproken profiel en dus iets minder grip, maar zorgen ervoor dat je op droog asfalt stiller en prettiger rijdt. Het is een persoonlijke keuze die ervan afhangt hoe goed je tegen lawaai kunt, en hoe vaak je doorgaans 's winters in de sneeuw op pad bent. De moderne winterband is stiller en maakt gebruik van ecovriendelijke materialen. Met een set goede winterbanden, zal je nog slechts sporadisch kettingen nodig hebben.

Koop banden vóór je ze nodig hebt. Bespreek de opties met de bandenverkoper. Gebruik radiaalbanden en normale banden nooit tegelijkertijd.

Er bestaan banden voor middenklasse- en luxepersoonswagens maar ook voor compacte voertuigen of terreinwagens. Uiteraard kies je de band die bij jouw auto hoort.

Symbooltjes
Het 'sneeuwvlokje op de berg'-symbool geeft aan dat de winterbanden voldoen aan de geldende Europese normen. Het M+S-symbool slaat op de mix van profieln rubbersamenstelling en structuur die speciaal ontwikkeld is om beter te presteren op een bevroren of besneeuwde ondergrond.