Wat zijn sneeuwkettingen? Simpel: kettingen die worden aangebracht op de banden van een auto. Ze zorgen voor sterk verbeterde tractie op sneeuw en ijs, maar je moet er ook veel langzamer mee rijden dan je normaal gesproken zou doen. Maar dat is niet erg, want als je sneeuwkettingen nodig hebt, zijn de weersomstandigheden sowieso al erg slecht.

Zorg ervoor dat je de juiste maat sneeuwkettingen voor de banden van jouw auto hebt. Bewaar de sneeuwkettingen in je achterbak samen met een deken of kussen waar je op kunt zitten of liggen wanneer je de sneeuwkettingen monteert. Zorg er ook voor dat je een zaklamp en een paar handschoenen bij de hand hebt. Het is een goed idee het monteren van de sneeuwkettingen een aantal keer te oefenen bij droog weer, voordat je het in de kou, sneeuw en donker moet doen.

Sneeuwkettingen zorgen voor de beste tractie in sneeuw, maar ze zijn ook nogal zwaar en onhandig en het monteren ervan kan lastig zijn. Sneeuwkettingen zijn op sommige bergpassen verplicht, bijvoorbeeld in Californië in sommige gedeeltes van het Sierra Nevada-gebergte.

In andere gebieden zijn sneeuwkettingen, andere tractiehulpmiddelen of winterbanden verplicht.

Wanneer je ergens bent waar sneeuwkettingen verplicht zijn, moet je langs de weg stoppen om ze te monteren. In sommige gebieden waar ze verplicht zijn heb je professionele monteurs die ze voor je kunnen aanbrengen.

Wanneer je met sneeuwkettingen rijdt, is de snelheidslimiet 40 tot 50 km per uur.

Wanneer je zelf je sneeuwkettingen monteert, moet je helemaal van de weg afgaan, zodat je het verkeer niet blokkeert en niet het gevaar loopt dat iemand tegen je auto aanbotst. Datzelfde geldt wanneer je je sneeuwkettingen verwijdert.