Of je nou net begonnen bent met skiën of al jaren over de hellingen sjeest, wellicht vraag je je af: "Moet ik nou skispullen blijven huren, of wordt het onderhand tijd om mijn eigen ski-uitrusting aan te schaffen?" Goede vraag. Beide opties bieden genoeg voordelen.

Skispullen huren: de voordelen
1. Zuiniger voor minder frequente skiërs |  Een van de eerste dingen die je moet overwegen voordat je nieuwe spullen koopt, is hoe vaak je dit seizoen verwacht te gaan skiën. Als het antwoord op die vraag "Minder dan 10 dagen" is, is het waarschijnlijk beter om een ski-uitrusting te huren. Huurpakketten voor beginners met ski's, skischoenen en skistokken heb je al vanaf een luttele 18 euro per dag, en je geeft er zelden meer dan 35 euro aan uit, zelfs voor dure performance ski's of demo ski's. Bovendien zijn er in de skigebieden vaak speciale arrangementen waarbij de huur van skimateriaal is inbegrepen. Op die manier kun je geld besparen.
2. Geen gesjouw met skispullen | Je kunt de skispullen bij het skigebied ophalen en hoeft je ski's, skischoenen en skistokken dus niet op het dak van je auto mee te nemen of over het vliegveld mee te sjouwen.
3. Altijd op de nieuwste ski's skiën | Nog een goede reden om ski's te huren heeft met technologie te maken. Ski's kunnen van het ene jaar op het andere dramatisch veranderen. Wat je vandaag koopt, is waarschijnlijk over een aantal jaar al weer hopeloos achterhaald. Waarom niet jaar in jaar uit met het allerbeste skiën?

Tip: Als je besluit om je skispullen te huren, is het een goed idee om ze vooraf te reserveren. Dit is met name aan te raden als je in de kerstvakantie of in andere extra drukke periodes gaat skiën.

Skispullen kopen – voor enthousiaste skiërs die weten wat ze willen
Als je ieder skiseizoen méér dan twee weken skiet, en als je het liefst op een bepaalde soort ski's skiet – misschien wel ski's die doorgaans niet in skiverhuurwinkels verkrijgbaar zijn – is het tijd om erover na te gaan denken, je eigen skispullen aan te schaffen. Wellicht kom je ook tot de ontdekking dat je je ski's en skibindingen speciaal wilt afstellen. Je kunt je eigen ski's helemaal naar eigen wens afstellen, gebaseerd op jouw voorkeuren bij het skiën.

Welke extra kosten komen er bij het hebben van je eigen ski's kijken?
1. Onderhoud | Het nadeel van het hebben van je eigen skispullen is dat je zelf voor het onderhoud verantwoordelijk bent. Of je moet je ski's zelf afstellen, of je moet het door iemand anders laten doen. Professionals rekenen er ongeveer tussen de 18 en de 55 euro voor om de kanten na te slijpen, de ski's te waxen en krassen en dergelijke te repareren. Afhankelijk van hoeveel je skiet, kan het zijn dat je ski's in één seizoen meerdere afstelbeurten nodig hebben.
2. Transport | Je eigen ski's hebben betekent dat je ze over het vliegveld moet sjouwen. Bij steeds meer vliegmaatschappijen moet je bijbetalen om ski's en skischoentassen als baggage in te checken. Dat betekent dat je extra tassen moet kopen, want je kunt je ski's en skischoenen niet inchecken tenzij ze zich in koffers bevinden die aan de standaardeisen voldoen. Dat kost je nog eens 70-140 euro extra.
3. Diefstalrisico | En dan is er ook nog het diefstalrisico. Diefstal zou het einde van je vakantie kunnen betekenen: formuleren invullen voor de politie en de verzekering, om over de kosten van nieuwe skispullen nog maar te zwijgen.

Tips voor de aanschaf van skimateriaal
1. Ga naar de speciaalzaak | Je kunt beter geen skispullen kopen bij grote winkels die ook autobanden, keukenproducten of andere artikelen verkopen. Koop je skispullen altijd bij een skiwinkel of een outdoorwinkel die in sportartikelen is gespecialiseerd.
2. Plan de timing van je aanschaf | Als je toch besluit de sprong te wagen, is het beste tijdstip om nieuwe skispullen te kopen het einde van de winter of aan het begin van de herfst. Skiwinkels bieden dan fantastische kortingen om de collectie van het vorige seizoen kwijt te raken en plaats te maken voor de modellen van het komende jaar. Als geld besparen niet je hoogste prioriteit is, en je de coolste spullen op de markt wilt hebben, is het wellicht beter tot het begin van de herfst af te wachten. Dan kun je je slag slaan bij de nieuwe modellen die net zijn uitgekomen.
3. Ga eventueel voor second hand of demo-artikelen | Een andere goedkopere optie is om gebruikte ski's of "demo"-spullen te kopen. De meeste skiwinkels verkopen aan het eind van elk seizoen hun huur- en demospullen. Wellicht heb je geluk en krijg je een paar geweldige ski's of skischoenen te pakken die maar een paar keer zijn gebruikt.
4. Ga voor (extra) garantie | Waar je je spullen ook koopt, zorg ervoor dat de winkel in kwestie verlengde garantieperiodes aanbiedt en ook reparaties kan uitvoeren.

Of de ski's waarmee jij straks de piste op gaat permanent van jou zijn of slechts voor de duur van de skivakantie, wij wensen je in ieder geval alvast heel veel skiplezier!