Er zijn veel vragen over het dragen van een helm. Zit dat wel lekker? Is het verplicht? Moeten kinderen ook een helm op of alleen volwassenen? Om een beetje helderheid te scheppen zetten we hieronder in het overzicht op een rijtje waar een helm verplicht is om te dragen en waarom het verstandig is er áltijd een op te hebben.

Helmplicht in Oostenrijk en Italië
Alleen in Oostenrijk en in Italië is er een draagplicht van de skihelm op de piste. In Oostenrijk moeten kinderen tot 15 jaar er verplicht een op hebben, behalve in Vorarlberg en Tirol. Wanneer je geen helm draagt in een gebied waar dat verplicht is, loop je de kans op een verkeersboete. Wanneer je in botsing komt kan het zijn dat wanneer jij geen helm draagt, dit gevolgen kan hebben voor de aansprakelijkheid.

Ook in Italië is er een helmpicht voor kinderen tot 14 jaar. Het niet dragen van deze helm is net als in Oostenrijk strafbaar en kan een flinke boete opleveren. Tevens kan er ook in Italië een gevolg zijn voor de aansprakelijkheid als het aankomt op een botsing.

Ook in Slovenië en Kroatië moeten kinderen tot 14 jaar een helm dragen op de piste.

Het belang van een helm op de piste
Waarom het dragen van een helm zo belangrijk is, wordt pas duidelijk wanneer je een keer een botsing of valpartij meemaakt. Voorkomen is in dit geval beter dan genezen. Om je hoofd goed te beschermen tegen klappen bij een val of botsing is het dragen van een helm een goed idee.

Het is belangrijk dat een helm goed zit en dat je er een kiest in een leuke kleur. Er zijn tal van wintersporters die de helm lelijk vinden of niet mooi vinden staan. Dat is tegenwoordig geen reden meer om geen helm aan te schaffen. De verschillende merken die de skihelmen aanbieden hebben tegenwoordig zo veel diverse vormen, maten, kleuren en printjes. Het vinden van de ideale helm is dan ook zo gebeurd. In iedere wintersportwinkel waar ze helmen verkopen, is het aan te raden om de helm goed te passen en om advies te vragen aan een van de verkopers. De helm moet goed passen bij de vorm van je hoofd en de maat moet goed aansluiten. Daarna is het aan jou om te kiezen welke kleur helm je graag hebben wilt.

Helmen voor kinderen
Voor kinderen zijn er speciale kinderhelmen waarbij rekening is gehouden met de vormen en maten van het hoofd van een kind. Een kleine maat volwassen helm bij een kind is soms goed mogelijk, maar laat je hierin altijd adviseren door een verkoper in een winkel. Niets is vervelender dan een te grote of te kleine helm op je hoofd hebben. Beide zitten namelijk niet lekker en de functie van de helm valt bij een valpartij weg. Voornamelijk wanneer de helm te groot is, bestaat er een reële kans dat deze tijdens een val afvliegt. En dat is natuurlijk niet handig!