Skilessen zijn essentieel als je veilig wilt leren skiën en je techniek wilt verbeteren. Dat geldt voor jou als beginner, nu je nog moet leren hoe je overeind blijft op de latten, maar ook later, als je al wat meer ervaring hebt, maar wilt leren hoe je zo goed mogelijk over buckels en door poedersneeuw skiet.

Skilessen worden in bijna elk skigebied aangeboden, alhoewel de prijs en kwaliteit van de lessen wel sterk kunnen verschillen per gebied. Doorgaans heb je de keus uit groeps-of privélessen. Welke optie is voor jou het meest geschikt?

Groepslessen
Groepslessen met zes tot negen leerlingen per klas zijn goedkoper dan privélessen en zijn een geweldige manier om tegen een betaalbare prijs de basistechnieken van het skiën te leren. De lesprogramma’s zijn doorgaans flexibel; ze bieden voldoende ruimte om ook te skiën met je vrienden.

Privélessen
Privélessen zijn doorgaans duurder dan groepslessen, maar hier krijgen skiërs wel meer persoonlijke aandacht. Je kunt in je eigen tempo je techniek verbeteren; in een groepsles moet je je doorgaans aanpassen aan het tempo van de andere groepsleden.

Privélessen zijn ook erg populair bij gevorderde en ervaren skiërs die willen leren hoe ze op verschillende soorten sneeuw moeten skiën of een ander parcours willen leren beheersen. En je hebt een extra voordeel: met een instructeur hoef je niet in de rij bij de lift te wachten, waardoor je vaak twee tot drie keer vaker de berg af kunt op een dag.

Op het eerste gezicht lijken privélessen kostbaar en alleen weggelegd voor de mensen met een goed gevulde portemonnee, maar dat is niet altijd zo. In sommige skigebieden mag je als privéleerling vijf vrienden meenemen, dus als je de kosten met z’n allen deelt, ben je uiteindelijk minder kwijt. En dat terwijl je meer ervaring opdoet dan in een groepsles.

Prijstip: Check bij de skischool in je wintersportbestemming altijd de speciale aanbiedingen voor de aankoop van de skipas, huur van materiaal en lestickets. Er zijn veel arrangementen beschikbaar.

De knoop doorhakken
Dus moet je nu beginnen met goedkopere groepslessen of moet je geld uittrekken voor privélessen? Dat hangt van jezelf af. De meeste beginnende skiërs doen het heel goed in groepslessen. Als je alleen bent, kun je optrekken met beginners uit alle werelddelen. Maar privélessen zijn wel geschikt als je niet steeds wilt worden geremd door mensen uit de groep die het skiën niet zo snel onder de knie hebben. Probeer wellicht allebei om te kijken wat jou uiteindelijk het beste bevalt. In beide gevallen leer je skiën of word je een betere skiër of snowboarder, en haal je hoe dan ook uiteindelijk meer uit je vakantie.