Zoals Warren Miller, de beroemde ski-filmmaker, altijd zegt: "Als je het niet dit jaar doet, ben je weer een jaar ouder tegen de tijd dat je begint." Als je de knoop hebt doorgehakt en hebt besloten dit jaar eindelijk te leren skiën of snowboarden: gefeliciteerd, de belangrijkste stap is gezet! Met de nieuwe en geavanceerde lesmethoden is het eenvoudiger dan ooit om een begin te maken.

Wel is er een aantal belangrijke zaken waar je van te voren over na moet denken, zoals waar je het gaat leren en welke onderdelen van je wintersportuitrusting je aan moet schaffen. Wij helpen je alvast op weg met tips voor deze eerste beslissingen.

Welke van de twee?
Een veel voorkomende vraag is "Wat zal ik eerder beheersen, skiën of snowboarden?" Feit is dat je skiën eerder onder de knie hebt als je twee uur les per dag neemt. Na een paar dagen kun je de piste al op. Snowboarders hebben veel meer tijd nodig om het echt goed te leren, omdat het een stuk moeilijker is om je knieën en bovenlichaam in de juiste posities te houden.

Maar als je eenmaal in staat bent om je bochten te draaien (meestal rond dag drie), zie je er al meer ervaren uit dan je vrienden die voor de ski’s hebben gekozen. En er zijn mensen die het snowboarden op het lijf geschreven is, en die aan het einde van een week les al van de zwarte pistes afvliegen en mooie bochten maken. Ook mensen met een aantal jaar schaats- of surfervaring zullen weinig moeite hebben met snowboarden.

Samengevat: als je het snowboarden wilt proberen, trek er dan in ieder geval meer dan één dag voor uit.

Kiezen waar je gaat leren skiën of snowboarden
Een van de voordelen als beginnend skiër of boarder is dat je meer opties tot je beschikking hebt dan meer ervaren skiërs. Beginnelingen kunnen namelijk in zowel de kleine, overzichtelijke skigebieden als in grote (aaneengesloten) skigebieden met veel pistekilometers terecht. De enige vereisten zijn een goed onderhouden beginnerpiste en goede lesmogelijkheden. Beginnerpistes zijn doorgaans breed, goed verzorgd en zeer zacht – bijna plat. Je kunt hier ook op verschillende manieren de berg op: met sleep- of stoeltjesliften.

Ski- of snowboardlessen
Lessen zijn essentieel als je veilig wilt kunnen genieten van de wintersport. Boek de lessen voordat je op je bestemming arriveert, zodat je zelf je lestijden kunt kiezen in plaats van dat je je moet schikken naar het rooster van de skischool.

Boek als het even kan skilessen zo vroeg mogelijk op de dag zodat je de essentiële technieken leert (zoals leren stoppen) en daarna ’s middags de beginnerslift kunt gebruiken om te oefenen.

Snowboardlessen zijn een ander verhaal. Het eerste uur zal bestaan uit het wennen aan het board aan je voeten. Bij leren snowboarden geldt dat je het beste middaglessen kunt boeken, zodat je ’s morgens op kleine heuveltjes kunt oefenen met opstaan en naar beneden glijden. Je zult wel een zere kont krijgen van het vallen, maar je loopt met snowboarden – in tegenstelling tot bij skiën – niet het risico dat je je enkels of knieën bezeert omdat ze elk een andere kant opgaan. Door ’s morgens alvast te oefenen, kun je ’s middags direct de interessante dingen leren.

Let op je knieën
Voor twee sporten die qua techniek tegenpolen van elkaar lijken te zijn, hebben skiën en snowboarden één essentieel onderdeel gemeen: je moet je knieën buigen. Blijf hieraan denken, want dit is essentieel voor het maken van bochten.

Start met een goede uitrusting
Het belangrijkste onderdeel van het leerproces is de juiste uitrusting. Als goedbedoelende familieleden je spullen willen uitlenen, weiger dan beleefd. Wat voor hen werkte – soms zijn de producten gedateerd – hoeft niet per se ook een goede uitrusting voor jou te zijn. Ga liever naar een gespecialiseerde winkel en laat je daar door deskundigen bijstaan bij de aanschaf van je wintersportuitrusting. Als je je uitrusting gaat huren, doe dat dan bij een winkel in de buurt van je skibestemming. Dan kun je je ski’s ruilen als bijvoorbeeld blijkt dat ze niet de goede lengte hebben.

Het beschikbare ski-en snowboardmateriaal is de afgelopen jaren sterk verbeterd. De rechte ski's die hoog boven je hoofd uit torenden en weigerden te draaien, behoren tot de verleden tijd. In plaats daarvan zijn moderne ski’s en snowboards zo gevormd dat ze – letterlijk – uit zichzelf draaien. 

... inclusief goede ski- of snowboardkleding
Hoewel het niet nodig is om honderden euro’s te besteden aan een trendy ski- of snowboardoutfit, is het wel verstandig geld uit te geven aan kwalitatief goede kleding, inclusief muts, sokken en handschoenen. Niets kan een dag meer verpesten dan een paar koude, natte handen of voeten.

Begin met kwalitatief goed, lang ondergoed (de basislaag), trek een sneeuwbroek aan, draag een coltrui, fleecevest en een warm skijack. Draag daarbij sokken die zijn gemaakt van katoen of een mix van polyester, een helm en een skibril.

Meer over kleding, lees je hier.