Bij de opening van het skiseizoen zijn sneeuwliefhebbers bijna net zo opgewonden als kinderen op kerstochtend. Skiërs willen allemaal snel de piste op om door te gaan waar ze eind vorig seizoen gebleven waren.

Hoewel je misschien staat te trappelen van ongeduld, is het wel belangrijk de tijd te nemen om je goed voor te bereiden. Zo voorkom je dat je al vroeg in het seizoen geblesseerd raakt. Hier alvast wat tips voor herintreders.

Houd rekening met de sneeuwcondities
De sneeuw in het vroege skiseizoen komt meestal uit een machine en dat is harder en minder soepel dan sneeuw dat later in het seizoen valt. Als je op deze harde stroken sneeuw valt, komt dat harder aan dan natuurlijke sneeuw. Houd dit in je achterhoofd als je aan het begin van het seizoen de piste op gaat.

Ga met goed onderhouden en afgesteld skimateriaal de piste op
Laat je skispullen goed nakijken bij een gespecialiseerde winkel voordat je de berg op gaat. Het kan zijn dat je skischoenen of ski's aan vervanging toe zijn. Als dat het geval is, neem dan de tijd om te wennen aan je nieuwe uitrusting.

Raadpleeg ook een professional als je laarzen, ski's of bindingen niet goed zitten. Het personeel van de skiwinkel moet in staat zijn dit soort problemen op te lossen of je kunnen verwijzen naar een andere specialist. Huur nooit skimateriaal zonder vooraf afspraken te maken over controles op het functioneren.

Neem eventueel weer een paar lessen
Het beste advies is om het rustig aan te doen die eerste dagen in de sneeuw. Focus op vorm. Neem les bij een professionele skileraar. Hij of zij helpt je af van slechte bewegingen voordat ze gewoonten kunnen worden.

Neem de tijd om op te warmen
Neem ook de tijd om op te warmen en te rekken en strekken voordat je de piste opgaat. Dat kan van tevoren in je hotelkamer of appartement of op de berg. Schommel met je benen en armen voor een goede bloedsomloop. Rek vervolgens voorzichtig je hamstrings, beenspieren en heupen. Houd elke stretch 30 seconden vast. Blijf rustig in de stretch staan zonder op en neer te veren. De stretch moe goed voelen: het mag geen pijn doen.

Geniet veilig van de sneeuw zodat je het hele seizoen blessure-vrij kunt skiën.