Op skivakantie met de auto – het merendeel van de Nederlandse en Belgische wintersporters doet dit. Maar je kunt niet zomaar in de auto stappen en wegrijden. Denk altijd aan de benodigde voorzorgsmaatregelen, zoals het aanschaffen van een verplicht vignet voor bepaalde landen.

Overzicht van de verplichtingen

Om in een oogopslag te zien of een vignet verplicht is in het gekozen vakantieland, evenals winterbanden en sneeuwkettingen, hebben we een handig overzicht gemaakt.

Land

Winterbandenplicht

Sneeuwkettingen

Tolwegen

Nederland

Niet verplicht

Niet verplicht

Geen

Duitsland

Verplicht

Verplicht bij bord

Geen

België

Niet verplicht*

Niet verplicht

Geen

Frankrijk

Verplicht bij bord

Verplicht bij bord

Ja, vrijwel alle snelwegen

Oostenrijk

Verplicht

Verplicht

Tolvignet

Italië

Verplicht bij bord**

Verplicht bij bord

Ja, vrijwel alle snelwegen

Tsjechië

Verplicht

Verplicht bij bord

Tolvignet

Zwitserland

Verplicht bij bord

Verplicht bij bord

Tolvignet

Spanje

Verplicht bij bord

Niet verplicht

Ja, vrijwel alle snelwegen


* In België zijn winterbanden niet verplicht. Van 1 april tot 30 oktober zijn winterbanden met een lagere snelheidsindex dan de maximum snelheid van het voertuig verboden.

** In de Aostavallei zijn van 15 oktober tot 15 april winterbanden verplicht.

Vignet
Een vignet in Oostenrijk is verplicht voor al het toeristische en zakelijke verkeer op de Oostenrijkse snelwegen. Je kunt er een aanschaffen bij alle grensovergangen. Op de website van de ANWB vind je de huidige prijzen van een vignet. Er bestaan verschillende vignetten voor de auto en motor. Ook kun je een vignet voor verschillende periodes kopen: 10 dagen, 2 maanden of een jaar.

Niet alleen in Oostenrijk, maar ook in Zwitserland heb je verplicht een vignet nodig om het land binnen te komen. Naast de auto heeft ook de aanhanger of caravan een apart vignet nodig. Er worden hoge boetes uitgeschreven wanneer een voertuig geen of niet het juiste vignet heeft. Ieder vignet in Zwitserland is hetzelfde en is een jaar geldig.

Milieusticker in Duitsland
Naast de vignetten kent Duitland een speciale milieusticker. Deze is in sommige delen van Duitsland verplicht (Umweltzones) waar de luchtkwaliteit gewaarbord moet blijven. Dit gebied mag je alleen inrijden wanneer je in het bezit bent van een milieusticker en dus voldoet aan de classificatie die hoort bij de betreffende “Umweltzone”. 

Tol betalen

In Nederland hoef je nergens tol te betalen. Duitsland en België zijn vooralsnog ook vrij van tol. Frankrijk daarentegen kent de "peage". Denk na over een Liber-T badge waarmee je geen wachttijden meer hebt aan de Franse tolpoorten. Waar je moet betalen en hoeveel kun je van te voren uitrekenen op de website van Autoroutes. Zwitserland werkt met het tolvignet dat verplicht is om te hebben, net zoals voor het rijden op de snelwegen van Oostenrijk.

Om je winterbestemming te bereiken kan het zijn dat je door een of meerdere tunnels moet. Om er zeker van te zijn welke tunnels je doorrijdt en de kosten hiervoor van te voren op te zoeken kun je op verschillende routeplanners nagaan welke tunnels je dient te gebruiken en wat de kosten hiervoor zijn. Bekende tunnels die je zult moeten doorkruisen om de skigebieden in de Alpen te bereiken zijn bijvoorbeeld de Gotthardtunnel, de Brenner of de Mont Blanc tunnel.


Winterbanden 
Winterbanden hebben een aantal voordelen. Ze zijn gemaakt van zacht rubber, wat meer grip oplevert op de weg en de remweg van je auto wordt korter. Het lamellenprofiel ziet er anders uit dan bij zomerbanden en werkt als een soort grijpers die grip pakken op sneeuw en ijzel. Dankzij de vorm van de lamellen blijven regen, sneeuw en vuiligheid niet aan de band plakken. Zo wordt het contact tussen de auto en het wegdek zo optimaal mogelijk gemaakt. 

Het vooroordeel wil dat winterbanden erg duur zijn. Niets is minder waar, want de prijzen van winterbanden zijn vergelijkbaar met die van reguliere banden. Terwijl je op winterbanden rijdt, hebben de zomerbanden een aantal maanden rust en slijten deze dus niet. Je rijdt met deze twee paar banden dus evenveel kilometers als met één set banden.

Winterbanden brengen hun voordeel niet alleen als het sneeuwt. Reeds vanaf 7 graden en kouder rijd je met winterbanden een stuk veiliger en heb je meer grip op de weg. 

Heb je nieuwe winterbanden? Controleer altijd even de maximale snelheid. Dit wordt door middel van een symbool aan de zijkant van de band aangegeven. Wil je graag wat harder rijden, dan kun je kiezen voor een "snellere" winterband.