Met de auto op wintersport
Naast de benodigde skimaterialen, kleding en toiletspullen is er meer dat je mee moet nemen wanneer je met de auto op skivakantie gaat. Denk aan voldoende eten en drinken voor onderweg, een ijskrabber, gevarendriehoek en - wanneer de kinderen meereizen -spelletjes of iets dergelijks om hen gedurende de lange rit rustig te houden!

Vignet, winterbanden en sneeuwkettingen
Wanneer je op skivakantie gaat met de auto, moet je vooraf de winterbandenplicht nazoeken. In veel landen en doorreislanden zijn winterbanden verplicht. Heb je deze niet dan, ben je aansprakelijk bij een ongeval en hangt er een flinke boete boven je hoofd. Naast winterbanden zijn ook sneeuwkettingen in sommige landen en gebieden verplicht, net als een vignet of milieusticker. Meer hierover kun je lezen in onze verkeersregels special!

Sneeuwkettingen omleggen kan nog best lastig zijn. Zorg er daarom voor dat je de goede maat aanschaft en thuis even oefent met het omleggen. Gewoon bij jou thuis voor de deur. Natuurlijk is het niet de bedoeling dat je ermee een blokje om rijdt als er geen sneeuw ligt. Daarmee beschadig je de sneeuwkettingen en je banden aanzienlijk. Wel kun je ze omleggen en afnemen en kijken of dit lukt. Beter dat je het in het zonnetje voor de deur probeert, dan dat je straks op een helling staat terwijl het hard sneeuwt en je geen idee hebt hoe het werkt!  

Gevarendriehoek en gele hesjes
Een gevarendriehoek moet standaard in je auto liggen. Deze plaats je zo’n dertig meter voor je auto of voor een gevaarlijke bocht wanneer je met pech komt te staan. Veiligheidshesjes per persoon worden in steeds meer landen verplicht. Ook een ijskrabber en antivries-spray zijn aanraders voor je ruiten, net als het inspuiten van de rubbers van je deuren zodat deze niet zo snel vastvriezen in de kou. Overigens gelden deze tips niet alleen voor de wintersportlanden. Ook in Nederland en België kan het erg koud zijn en zelfs vriezen! Zorg dus dat je niet voor verrassingen komt te staan.

Olie meten en ruitensproeiervloeistof aanvullen
Wellicht overbodig om te beschrijven, maar helaas zijn er nog altijd een heleboel mensen die het vergeten. Controleer voor vertrek het oliepeil en vul waar nodig aan. Ook de juiste ruitensproeiervloeistof die geschikt is voor (zeer) koude temperaturen moet voor vertrek worden aangevuld.

Materialen in de skibox
Je kunt je skimateriaal en/of snowboards op het dak vervoeren. Kies voor een skibox die op je auto past en zorg dat je deze goed afsluit voor vertrek. Om ruimte te besparen in de auto, kun je er voor kiezen om meer dan alleen je ski's en stokken in de skibox te leggen. De box kun je opvullen met schoenen en op de terugweg zelfs met je vuile was! Het is wel raadzaam om alles wat niet nat mag worden in een plastic of vuilniszak te stoppen zodat het onderweg beschermd blijft. Er kan nog wel eens een buitje over je heen komen als je bijna 1000 kilometer moet rijden. En heb je op plaats van bestemming een heerlijke lokale lekkernij gekocht, zoals kaas of worst met een vrij scherpe geur, dan kun je deze natuurlijk ook in je skibox mee terug naar huis nemen. Zo heb je in de auto geen last van de lucht en kun je thuis genieten van een stukje echte Franse kaas.

Ga de verveling tegen
Wanneer je met kinderen op weg gaat in de auto, zullen zij onderweg hopelijk veel slapen. Zorg ervoor dat je voor de vele reisuren genoeg te doen hebt. Dit geldt natuurlijk niet alleen voor de kinderen, maar ook voor jezelf. Wissel je af met je partner of met vrienden en ben je een paar uur niet achter het stuur, dan kun je heerlijk ontspannen een boek lezen of een filmpje kijken. Ook kun je met vrienden of met je kinderen spelletjes doen waarmee je ze bij het verkeer betrekt. Iedere keer je een rode auto ziet, kun je een liedje zingen of je kunt de meest gekke kentekens opzoeken. Populair zijn de kinderreisboeken die tegenwoordig op de markt zijn. Hierin zit vaak een kaart van Europa, waarmee de kinderen de route kunnen bijhouden. Zo kunnen ze inkleuren waar ze zijn geweest, of aangeven of het gezellig is onderweg door middel van smileys! Zorg er in ieder geval voor dat je de verveling tegengaat. Dit kan storend zijn voor de chauffeur die zich graag concentreert op de weg.

Slapen in de auto
Het snelste reizen doe je natuurlijk al slapend. Nu kan het in een personenauto nog best oncomfortabel zijn om in slaap te vallen terwijl je zit. Een tip is dan ook om een kussentje en een dekentje mee te nemen zodat je het jezelf zo comfortabel mogelijk maakt. Let wel op wanneer je als bijrijder in slaap valt. Overleg even met degene die rijdt of hij of zij het goed vindt om een stuk 'alleen' te rijden. Spreek bijvoorbeeld goed af wanneer de bestuurder hulp nodig heeft om de route te bepalen. Sommige verkeersknooppunten in het buitenland kunnen best verwarrend zijn en dus is het verstandig om met meerdere mensen de borden te lezen. De een kan zich dan concentreren op de weg terwijl de ander de borden leest. Zo voorkom je dat je een foute afslag neemt of juist een goede afslag voorbij rijdt. Dit houdt je reis kort en veilig.