Dutch/Belgium

Met een Jaguar F-Pace de bergen in

26ste februari 2018 | Skiinfo

undefined
Copyright: Jurgen Groenwals

Geen nood, we zijn plots geen autowebsite geworden, maar toen de invoerder van Jaguar ons vroeg of we geen zin hadden eens met hun nieuwe F-Pace naar de Alpen te rijden, moesten we ook weer niet zo heel lang twijfelen. Nogmaals geen nood, we gaan hier niet in motorversies en andere technische details duiken. Wat we wel willen doen, is onze indrukken delen van - om maar meteen de conclusie prijs te geven - een heerlijke en uitermate geschikte wagen voor je wintersportuitstapje.

De Jaguar F-Pace is een compacte cross-over SUV en is de eerste terreinwagen in de rijke geschiedenis van het automerk. Het SUV-segment is natuurlijk een sterk groeiend segment in de autowereld en dus is het niet geheel onlogisch dat ook Jaguar zich in die strijd zou werpen. 

Ruimte zat 

Het testpubliek bestaat uit een gezinnetje van drie personen; vader, moeder en op de achterbank een zesjarige overenthousiaste meid die zo snel als kan op de sneeuw wilt staan. Papa sleurt nogal graag een paar verschillende snowboards mee, de dames in kwestie kijken niet op een valies meer of minder en ja, ook de slede moet mee. Wel, dat past er allemaal netjes in. Sterker zelfs, er is nog flink wat ruimte over. De F-Pace is dan ook een behoorlijke grote wagen; 4,73 meter lang en twee meter breed. Een makkelijk moduleerbare koffer biedt je 650 liter bagage. Daar passen wel wat snowboards en ski’s in. De inzittenden genieten eveneens van heel veel plaats. Het panoramisch dak kan vanuit de kinderstoel op de achterbank op veel goedkeuring rekenen. 

Wat een looks!

Smaken verschillen, daar zijn we het al lang over eens, en wanneer het over auto’s gaat, is die discussie vaak nog emotioneel beladen. Maar over de ‘looks’ van deze F-Pace horen we echt niemand klagen. Sobere lijnen, een potig geheel, agressief ogende voorkant, ranke achterlichten die wel ogen lijken en ondertussen toch overduidelijk Jaguar. Binnenin worden we helemaal verwend: ruimte in overvloed, heerlijke zetels, overzichtelijk dashboard en een boel hoogtechnologische snufjes die het rijden niet alleen makkelijker maar ook veel aangenamer maken. Snufjes die daarenboven bijzonder logisch opgebouwd zijn en waar geen vuistdikke handleiding voor nodig hebt. We noemen er maar enkele: verkeersbordherkenning, een intelligente snelheidsregelaar, een noodremsysteem, spoorassistentie en een erg uitgebreid InControl Touch Pro-infotainmentsysteem.

Fotogalerij

undefined - © Jurgen Groenwals
undefined - © Jaguar
undefined - © Jaguar
undefined - © Jaguar

Alles weergeven

Rijden maar

Niets dan tevreden blikken en dat is geen overbodige luxe wanneer er je pakweg duizend kilometer staan te wachten. Met een tweeliter diesel en 180 pk onder de kap is onze versie van de F-Pace meer dan zomaar voorzien op zijn taak. Het rijgedrag is dynamisch en aangenaam. We zoeven over de Franse autostrade richting bergen en dat verloopt geruisloos en heel erg aangenaam. Zelfs aan de tank schrikken we niet al te erg: uiteraard verbruikt een grote en zware wagen als deze wel wat meer dan een klein stadswagentje, maar nu ook weer niet in die mate dat je je bankroet tankt. Over autosnelwegen rijden is natuurlijk geen uitdaging. Die krijgen we pas voorgeschoteld op de twintig kilometer lange klim richting eindbestemming. Zelfs geladen trekt de motor flink door en is optrekken na alweer een haarspeldbocht een pretje. Net als afremmen vlak voor die bocht overigens. Die lichte aluminiumconstructie heeft daar natuurlijk een groot aandeel in. Geen schrik, we houden het veilig, maar met dergelijke auto slingerachtige bergweggen verslinden is toch echt wel een pretje. Waar andere auto’s na de bocht wel eens in de problemen lijken te raken, dendert deze F-Pace onverstoorbaar verder. Eenmaal ter plaatse laten we de F-Pace nog een paar keer uit zijn stal en stoeien we op besneeuwde weggetjes. Ook daar laat de F-Pace zich van zijn beste kant zijn, familie zijnde van Land Rover is dat natuurlijk niet helemaal verwonderlijk.

 

“F-Pace? Welke F-Pace?” We proberen ons nog even van de domme te houden wanneer de invoerder ons contacteert om de auto terug in te leveren. Maar helaas. De Jaguar F-Pace is een fantastische auto voor eender welke uitstap richting winter en bergen. Veel ruimte, veel luxe, dynamisch weggedrag en knappe looks, …. ja, daar kunnen wij wel aan wennen.

 

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Haal meer uit Skiinfo!

Bekijk de actuele sneeuwhoogte, webcambeelden en weersverwachting van je favoriete skigebied. Speciale acties op verblijf en skipas, zeker even bekijken voor je skivakantie!